Економіка України
Подобається

Бюрократія відштовхує інвестиції

25/06/2015
Бюрократія відштовхує інвестиції

інвестиції

Не зважаючи на кризу та війну є такі іноземні інвестори, які прагнуть здійснювати капіталовкладення в деякі об’єкти України існують. Зокрема йдеться про 500 млн. доларів капіталовкладень компанії "Олсідз", які вона збирається спрямувати на розвиток інфраструктури морського порту “Южний”. На сторінках “Дзеркала тижня” запевняють, що бюрократія чиновників не лише сповільнює, але й створює загрозу зірвати інвестиційний проект.

На ринку сільськогосподарської продукції “Олсідз” вважається одним із найбільш стабільних експортерів олії. Сьогодні, як зазначає журналіст у сфері економіки Едуард Лавренчук, компанія також надає послуги з перевалки олій на новоспорудженому терміналі в найбільш глибоководному порту України "Южний". Також він додає: “Введення у 2013 р. в експлуатацію нового потужного олієналивного перевалочного термінала, обсягом одноразового зберігання 42 тис. т, завершило перший етап грандіозного й унікального за масштабами і застосовуваними технологіями проекту.” У порту "Южний" компанія “Олсідз” будує сучасний олійноекстракційний завод. Зважаючи на особливість кількості вирощування в Україні такої культури, як соняшник, створюване підприємство може стати найбільшим не лише в Україні, але й у світі.

Якщо розглянути переробні можливості заводу, то він здатний переробляти 3,6 тис. т рапсу, 3 тис. т соєвих бобів та до 4,8 тис. т соняшнику. При спорудженні виробничих об’єктів керівництво “ Олсідзу ” використовує найбільш сучасні технології, які вважаються прийнятними та оптимальними у питанні використання енергії, у рівні автоматизації та охороні довкілля. Обладнання повинні буди постачати такі компанії із інших країн, як Andreotti Impianti (Італія), Buhler (Швейцарія), Westfalia, Bosch, Harburg Freudenberger (Німеччина). Планувалось, що в компанії перероблятимуть українську сировину і експортуватимуть її закордон, що забезпечуватиме приплив валюти у Україну. Цей глобалізаційний проект може забезпечити створення в Україні 250-ти нових робочих місць. А у подальшому інвестори прогнозують, що за умови розвитку компанії буде створено ще більше тисячі вакансій.

Однак підприємці, які вирішили розгорнути в Україні свій бізнес з допомогою не лише українського ресурсу, але й робочої сили, стикнулися зі звичною для України бюрократією, яка, сама того не підозрюючи, виконує деяку функцію, яку не можна трактувати однозначно. Ситуація, що склалася заслуговує на те, щоб бути трактованою полярно. З одного боку, бюрократична тяганина відштовхує інвестиції, а з іншого, відштовхує конкурентів українського виробника. Однак це геть не додає честі представникам такого бюрократичного апарату, адже факт залишається фактом – він загрузнув у корупції. Інша справа, якби задля розвитку вітчизняного виробника вони “банили” закордонних інвесторів, але із супроводжуванням такого “бану” пільгами для вітчизняного як виробника, так і робітника.


                         



Коментарі