Економіка України
Подобається

Мінфін зробив чергову пропозицію Комітету кредиторів України: чекає на відповідь

21/06/2015
Мінфін зробив чергову пропозицію Комітету кредиторів України: чекає на відповідь

Minfin

У листі Міністерства фінансів України, який його представники надіслали  Комітету кредиторів, йдеться в основному про можливу реструктуризацію зовнішніх зобов'язань держави. Зміст листа став відомим і набув поширення у мережі агентством Інтерфакс-Україна". "Наша пропозиція забезпечила б економію грошових потоків країни на суму близько мільярда, і Україна мала б більш сприятливе відношення боргу до ВВП, ніж США і більшість країн Західної Європи. Ми залишаємося відкритими для зустрічей і обговорень, як тільки ми отримуємо важливі зовнішні інформаційні запити", – таке пояснення представників вищезгаданого комітету.  Вони переконані, що така їхня пропозиція є одним із найприйнятніших способів, з допомогою яких можна досягти програми МВФ, при цьому не втрачаючи доступу до ринків капіталу.

Міністр фінансів Наталія Яресько вважає, що направлену Україною у п’ятницю пропозицію кредиторам планують обговорити наступного тижня у Вашингтоні. Обговорення відбудеться на тристоронній зустрічі України, Комітету кредиторів та МВФ. На сторінках газети “Дзеркало тижня” з посиланням на “Інтерфакс-Україна” зазначають, що, за словами міністра фінансів Наталії Яресько, ця пропозиція базується на нових макропоказниках, вона включає в себе значне зменшення основної суми боргу, подовження періоду погашення та зміну процентної ставки. Яресько уточнила, що в новому макропрогнозі, зокрема, оцінка падіння ВВП України в 2015 році погіршена з 5,5% до 9%.\

Глава Мінфіну наполягає на тому, щоб та частина зовнішнього боргу, причиною якого є діяльність саме приватних кредиторів, була списана із боргу України. Ось що вона сказала: . "Сьогодні ми направляємо комітету кредиторів України оновлену пропозицію реструктуризації нашого боргу, яка базується на нових макропоказниках. Вона включає значне зменшення основної суми боргу, подовження періоду погашення та зміну процентної ставки".

На випадок невдачі у переговорах з кредиторами, Яресько запевнила, що у Міністерства  є "і план "B" і план "С". Про це вона сказала у попередніх інтерв’ю. 


                         



Коментарі