Економіка України
Подобається

Гроші під матраци: чи зуміє уряд відродити довіру українців до банків?

20/06/2015
Гроші під матраци: чи зуміє уряд відродити довіру українців до банків?

гроші у банках

Серед найближчих планів українського уряду – повернення особам-підприємцям їхніх вкладів у банках, які збанкрутували. Однак відкритим залишається питання про те, чи вистачить державі коштів для того, аби зреалізувати свої наміри.

На сьогодні держава повертає гроші лише фізичним особам і то лише у тому випадку, якщо сума їхнього вкладу не перевищує 200 тисяч. Якщо ж суб’єктом, який залишив у банку гроші були фірми, то вони, у випадку неплатоспроможності банку, не отримують нічого. Нещодавні зміни до законодавства полягають у тому, що Кабмін повертатиме компенсації якщо не всім підприємствам, то принаймні тим, які є представниками малого бізнесу.

Як зазначають на сайті української версії DW , від початку літа 2014 року збанкрутувало близько 50 українських банків. Вони фактично втратили близько 40 мільярдів гривень. І хоча активи банків-банкротів планують розпродати, за прогнозами економістів їх не вистачить для того, аби відшкодувати вклади підприємців. Причина цього полягає в тому, що вклади повертатимуть у порядку черговості. І у цій черзі бізнесмени перебувають у самому кінці списку.

Клієнтка одного із банків, що збанкрутував а саме – "Надра Банку", Оксана Каплун у коментарі журналістам DW сказала: "Я мала рахунок в "Надра Банку" як підприємець. Перед банкрутством не вдалося зняти ці гроші, тому що банк відмовляв в їх поверненні. А зараз вже не сподіваюся, що вдасться щось повернути, оскільки банк відправлено на ліквідацію і навіть не всі вкладники-фізособи отримають свої депозити".

Нерідко доводиться спостерігати ситуацію, при якій фізособи-підприємці не могли проводити платежі не зважаючи на те, що гроші у них на рахунках були. Причина цьому – банкрутство банків, на рахунках у яких вищевказані підприємці тримали гроші. Як зазначає генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець, така кризова ситуація змушує підприємців тримати гроші під матрацами, а не в банках.

У вирішенні проблеми може допомогти діяльність Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), метою існування якого є захист прав і законних інтересів вкладників банків. Також він виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та займається виведенням неплатоспроможних банків з ринку.

На сьогодні, як повідомив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик, установа (ФГВФО) має змогу залучити додаткові суми у розмірі 21-го з половиною мільярда гривень. Пан Оленчик висловлює сподівання на те, що не виникне потреби у задіянні всієї суми, “оскільки банкрутство дрібних банків для ФГВФО не становить проблеми".

Майбутня діяльність уряду з повернення фізособам-підприємцям їхніх вкладів у збанкрутілих банках мала б підвищити рівень довіри перших до останніх. Великий же бізнес наразі не може розраховувати на підтримку держави і тому йому доведеться здійснювати вкладення у банки на власний ризик. Що ж стосується тих вкладень, які можуть набути бодай якогось значення для клієнтів, то, як заявив голова правління "Євробанку" Василь Невмержицький, сума такої компенсації має бути не менше 200 тисяч гривень.


                         



Коментарі