Економіка світу
Подобається

Чи вдасться Китаю змінити світовий економічний порядок?

18/06/2015
Чи вдасться Китаю змінити світовий економічний порядок?

китай і сша

Сторінки економічних рубрик світових видань сьогодні містили у собі заголовки, з інформацією про те, що Піднебесна має намір найближчим часом вплинути на економічний порядок у світі. Свідченням цього є те, що на цей момент китайські чиновники посилено шукають союзників по всьому світу.

Азіатський банк інфраструктурних інвестицій вважається основним інструментом Китаю під час його діяльності, спрямованої на нарощування економічного впливу у світі. Не дивно, що на сторінках американської The Washington Post заявляють, що китайське керівництво керується своїми, а не “загальними” інтересами під час втілення стратегії зміни економіки Азії і всього світу. Газета The Washington Post передає слова колишнього заступника Держсекретаря США Роберта Горматса. Він каже, що стратегія Китаю, якщо порівняти її із стратегіями економічного розвитку та міжнародного впливу інших країн, має більший рівень експансивності.

І хоча у Вашингтоні переконують, що вони потрохи пристосовуються до того що Китай за останні роки здійснив чималий економічно-емансипаційний стрибок, все ж більшість економістів визнають, що ривок Китаю став настільки потужним, що тепер Піднебесну без перебільшення можна називати конкурентом США. Ба більше. США констатують порушення Китаєм встановлених і узвичаєних першими правил гри. Розуміючи те, що Китай починає налагоджувати зв’язки із іншими, насамперед азіатськими країнами, Барак Обама виключив його із складу Транс-Тихоокеанського партнерства, функціонування якого на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків міжнародної діяльності США.

Наслідком ізоляції китайських впливів у країнах Заходу стає активізація діяльності Піднебесної у сфері налагодження її контактів із ближніми азіатськими країнами. На противагу організації Транс-Тихоокеанського партнерства, Китай створив Азіатський банк інфраструктурних інвестицій. На відміну від самих США, більшість союзників США таки приєдналися до цієї створеної Китаєм організації. Нагадаємо, що нещодавно The Washington Post писали про те, що задля запобігання розгортанню війни у регіоні Південно-китайського моря, США повинні нейтралізувати Китай.


                         



Коментарі