Економіка України
Подобається

Один із найважливіших рушіїв української економіки, – споживчий попит, – впав

15/06/2015
Один із найважливіших рушіїв української економіки, – споживчий попит, – впав

споживчий попит

Як зазначають на сторінках впливових українських видань із економічною спрямованістю, останніми днями ринкові експерти спостерігають різке падіння споживчого попиту громадян. Якщо порівнювати у цифровому розрахунку, то оборот роздрібної торгівлі поточного року знизився на чверть, якщо порівнювати його із аналогічним періодом минулого.

Про це зазначив економіст Андрій Товстиженко. Він додає: «Українцям стає ні за що здійснювати покупки товарів та послуг”. Єдиним двигуном української економіки, яка, як і економіка противника, перебуває останнім часом у стані депресії, до 2015-го року був попит споживачів. Тепер ми позбулися і цього драйвера. Підбиття таких підсумків можна прочитати у одній із статей Сергія Следзя і Вадима Башти на сторінках аналітичного видання «Дзеркало тижня”. Автори не лише констатують наслідки, але й пробують розібратися у причинах подібних явищ. "Замість того, аби заборонити дострокове розірвання депозитів у нас допустили помилки, обмеживши доступ українців до власних депозитів у гривнях чи у валюті. До того ж, таку заборону ввели навіть у відносно “здорових” банках. Як наслідок – банківська система «луснула”.

З”явились десятки банків, які зазнали фінансового краху. Стало спостерігатися і відволікання вільних ресурсів держави на відшкодування коштів з ФГВ вкладникам збанкрутілих фінансових структур. Ці фантастичні за своїми розмірами кошти якраз і могли піти на соціалку, мінімальні інфляційні компенсатори, підтримання на допустимому рівні затухаючого споживчого попиту", – зазначають аналітики. На нинішніх ринках “на плаву” вдається втриматись хіба що тим представникам торгової сфери, які збувають так звані “товари першої необхідності». І то із так би мовити "жирових" запасів . Замінником магазинів із якісними взуттям та одежею стали стоки секонд-хенду і звичні у 90-х місцеві ринки. Хоча на вітринах перших нерідко можна знайти якісний, хоча і користований одяг західних виробників, ринки зазвичай заповнені неякісними товарами із Туреччини чи Китаю.

 

Оксана Коваль спеціально для Корупція.маркет


                         



Коментарі