Економіка України
Подобається

Проблеми субсидій

03/06/2015
Проблеми субсидій

субсидії корупція інфо

Зараз, отримуючи квитанції за комунальні послуги, ми часто задумуємося чи вистачить нам фінансів оплатити їх. Але наша влада обдумала це питання і для малозабезпечених сімей запровадила субсидії. Близько 1млн 248 тис. сімей отримують субсидії, це лише 7,6% від загальної кількості.

Мотивація підвищення цін

Підвищувалися ціни на послуги ЖКГ задля того, щоб українці економили електрику, газ і воду. Адже тепер чи не кожний громадянин України задумається як йому використати найменше води чи електрики. І лише той, хто не взмозі сам оплачувати тарифи отримає субсидію. І навіть тут уряд намагається заощадити гроші з державного бюджету, адже субсидії отримають не всі громадяни, а тільки «обрані».

Такі підвищення цін зумовлені тим, що, донедавна, уряд компенсував різницю між реальною ціною на послуги ЖКГ та ціною для українців. Але зараз це недоцільно, грошей у держави і так немає, а так субсидію отримували всі громадяни України. Тепер ринкова ціна, в повному обсязі, лягла на плечі споживачів.

Нагадаємо, що з 1 квітня ціна на газ для населення зросла у 7 раз. Нові тарифи, в першу чергу, стосуються газу, який використовується в газових плитах. Хоча найбільше зростання ціни відбудеться у зимовий період, але навіть зараз це викликало негативний ефект. Через це збільшилась кількість жителів, які не оплачують комунальні послуги, тому зростає заборгованість населення перед державою.

Заборгованість все є

Наприклад, за квітень українці отримали квитанції на суму 2,6 млрд. грн., але оплатили лише 1,7млрд грн., виходить ми не заплатити 886млн. Якщо проаналізувати тільки рахунки на газ, то можна дійти висновку, що 35% квитанцій було не оплачено.

Борги за комунальні послуги є серйозною проблемою для української економіки. На травень населення заборгувало державі приблизно 15млрд грн.(враховуючи електроенергію).

Щоб зменшити заборгованість і допомогти населенню оплачувати надані їм послуги ЖКГ влада запровадила субсидії. В середньому на квітень на кожну сім’ю допомога становить приблизно 355грн. На жаль, це не оплатить всі послуги, але допоможе не заборгувати.

Також близько 60% людей, які отримують комуналку є пенсіонерами, а вони найперші перебувають в зоні ризику заборгувати. Адже, часто, сума всіх комунальних платежів перевищує їхню пенсію.

Субсидії не допоможуть

Є одна важлива проблема, яка анулює весь позитив від наданих субсидій. Це те, що за квітень населення отримало субсидії на суму 863млн грн., а це в кілька разів менше чим українці заборгували. Тому боргова яма не зменшується, субсидії не діють і, незрозуміло, для чого вони взагалі.

Існує ще одна надважлива проблема субсидій. Адже механізм нарахування зроблений за радянським зразком. Тобто сім’я, яка отримує субсидію менше платить, але різницю між реальною ціною та ціною з субсидією на комунальні послуги змушені оплати місцеві органи. А за квітень місцева влада вже заборгувала ЖКГ 1,3млрд грн.  І це тільки початок, а що буде далі?

Якщо задуматися, то населення невзмозі платити за послуги ЖКГ, тому їхня заборгованість росте, місцева влада також не оплачує субсидії, заборгованість знов росте. В результаті, борги росту і з кожним місяцем збільшуються. А що ж далі?

Невже не легше ліквідувати монополію у ЖКГ-сфері, можливо, тоді тарифи не потрібно було піднімати у 7 разів. Населенню легше оплатити тарифи, зменшувалася б заборгованість, або, хоча б, не збільшувалась, і державі легше, і всім добре.

 

 

   


                         



Коментарі