Махінації
Подобається

Компанії Ахметова наймали інтернет-тролів для відбілювання іміджу (ФОТО)

29/05/2015
Компанії Ахметова наймали інтернет-тролів для відбілювання іміджу (ФОТО)

 

25303738-8AE4-4C77-A746-3EE5BD325700_w640_r1_s

Компанії українського олігарха Ріната Ахметова використовували проплачених коментаторів, інтернет-тролів, для відбілювання власного іміджу. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та Першого Суспільного.

«Схемам» вдалося отримати «темники» щодо самого мільярдера та гірничо-металургійного холдингу «Метінвест» – із списком тем, тезами і списками коментарів, які вони мусили залишати під статтями у пресі та в соціальних мережах. Розповів програмі про це один із колишніх коментаторів Ахметова, який працював за таким контрактом у 2013 році, до Революції Гідності. Прес-служба Ахметова не надала коментарів щодо використання інтернет-тролів.

«Жовтим виділяється те, за чим ми мали слідкувати. Щойно там з’являвся коментар проти нашого замовника, то ми швидко виправдовувалися, все красиво виправляли, щоб останній коментар був позитивним. Інші були обов’язкові – зелені. Це статті, на яких ми могли коментувати скільки завгодно, домовлялися в скайпі, хто яку позицію буде відстоювати. І таким чином до нас у коментарі підключалися і реальні вже люди. І вдавалося на одній статті набити до 15 коментарів», – розповів подробиці своєї роботи колишній троль олігарха Ахметова Олексій.

Редакція має повне ім’я та прізвище колишнього троля, але він розмовляв за умови анонімності через страх втратити теперішню роботу, яка не пов’язана з минулою діяльністю.

Олексій розказав, що за таким контрактом отримував приблизно $100 на місяць, при цьому він мусив писати понад 1000 коментарів на новинних сайтах та у соцмережах.

Українські політтехнологи стверджують, що наразі послугами інтернет-тролів користується і конкурент Ріната Ахметова Ігор Коломойський.

«З олігархів найбільш масово таких «ботів» (коментаторів – ред.) до сьогоднішнього дня – і я це помітив по скандалах – використовують і Коломойський, і Ахметов. От був скандал навколо Коломойського, я писав допис про напад на журналіста Сергія Андрушка, журналіста якраз таки Радіо Свобода. І маса от цих Коломойських ботів завалювали сторінки щоденно з такими образливими повідомленнями», – розповів політтехнолог Тарас Березовець.

«Схеми» змогли поговорити з організатором таких коментаторських інтернет-акцій. Він письмово розповів про специфіку своєї роботи. Повідав, що українські тролі менш принципові – одночасно можуть працювати на конкурентів, відстоювати інтереси ворогуючих структур.

85510495-0C79-4F07-9C87-7C1B4FCC551C_w640_s

 


                         



Коментарі