Махінації
Подобається

“Русский мир” в Донецьку: несмачна їжа, дорогий бензин, дефіцит ліків (ФОТО)

20/05/2015
“Русский мир” в Донецьку: несмачна їжа, дорогий бензин, дефіцит ліків (ФОТО)

Рік війни на Донбасі приніс у регіон злидні і тотальний дефіцит.
Через відсутність товару закрилися великі торговельні мережі, практично кожному другому жителю регіону стали недоступні товари першої необхідності, а через відсутність палива – навіть громадський транспорт, повідомляє Сегодня, передає
Корупція.маркет

"У Петровському районі вже кілька днів не ходять маршрутні автобуси, – розповів донеччанин Олексій. – Дзвонили, скаржилися до адміністрації міста, там відповіли, мовляв, палива немає на заправку. Тролейбусних і трамвайних ліній на нашому селищі просто немає, так що люди добираються пішки . Всі викручуються як можуть, але пішки кілька кілометрів туди і назад далеко не всім під силу, тим більше в селищі залишилися практично одні старі люди. Фактично ми залишилися відрізаними від центру міста. Боюся навіть уявити, що буде далі. Зате два паради в місті провели – на це дизеля вистачило! "

Транспорт і пальне

Про те, що в Донецьку починається транспортний колапс, підтверджує і сайт так званої "міської адміністрації", де зазначено, що, наприклад, вчора на автомагістралі міста вийшло аж 14 автобусів. Для порівняння: ще рік тому в середньому на міські маршрути виходило 110-120 муніципальних автобусів великої місткості.

"Ціни на дизель і газ в Донецьку позамежні, вище на три-чотири гривні, та й того не знайдеш, а вартість – всього 3-3,5 гривні (для порівняння вартість проїзду в Дніпропетровську складає 5,5 гривень), – поділився водій однієї з маршруток.

– Влада "ДНР" нам заборонили підніматися ціни на проїзд. А пасажиропотік впав удвічі, і ми працюємо просто в збиток. Я ще можу виходити на рейс тільки лише тому, що машина нова, та й газ ще є, а як буде далі – навіть не знаю. Великі перевізники в такому ж становищі, та ще й бояться, що якщо почнуть бунтувати – весь автобусний парк просто "відіжмуть". А точніше, тепер це називається "повернуть державі"! Правда, чому це вони називає поверненням – не зрозуміло ".


Через брак паливно-мастильних матеріалів і в пошуках точок, де є бензин і дизпаливо, автомобілісти шерстять соціальні мережі і колесять по місту.

"Сьогодні на форумі добра людина виклала кілька заправних станцій, мабуть, єдиних, які в місті працюють, – говорить донеччанин Олександр. – Я на одну приїхав – а там вже весь бензин розпродали. Я поїхав на іншу за списком, ледве встиг. Невелика черга, і я щасливий володар 10 літрів бензину. Більше дозволити не можу, по 23 гривні за літр. Якість – не дуже, але виходу немає. До речі, мало не за мною АЗС закрилася, працівники кажуть, що і у них останні запаси розкуповують ".

А ось "допомогу" від Росії, яка, за заявою бойовиків, прибуває в кожному "гуманітарному конвої", до простих обивателів не доходить. Разом з тим, дешевий, "як у Росії", бензин про який досі мріють прихильники "ДНР", так і продовжує залишатися за межами досяжності. Незважаючи на гарячі запевнення глави донецьких бойовиків Олександра Захарченко про те, що бензин в Донецьку буде коштувати дешевше, ніж на контрольованих територіях України, реальність така, що в шахтарській столиці він дорожчий на 3-5 гривень. Також значно дорожче запчастини та витратні матеріали для авто, тому автомобілісти не хочуть зайвий раз виїжджати на вулиці.
 

Телефонний зв'язок

Варто відзначити, що ажіотаж в Донецьку виникає з найменшого приводу. Різні чутки тільки підливають масла у вогонь. Наприклад, недавні перебої в роботі мобільного зв'язку викликали небувалий попит на сім-картки працюючих операторів.

"Я сьогодні біля" Золотого кільця "проходив, так там торгаші на хвилі ажіотажу розпродають стартові пакети. Кричать:" Запасайтеся, поки є чим! ", – Розповідає донеччани Олександр. – А коли взагалі вся зв'язок зник, вони по 100 гривень за стартовий пакет брали. Добре, що подібний варіант я вже давно передбачив, купив картки всіх операторів ще до стрибка цін ".
 

Ліки та медикаменти

Тотальний дефіцит в Донецьку і з ліками. Наприклад, навіть на найпростіший препарат "Нош-па", який раніше продавався практично в кожній аптеці, тепер дефіцит. У теж час ціни на медикаменти вдвічі відрізняються від українських.

"Фактично у нас немає навіть самих ходових ліків – їх просто немає звідки завозити, – розповіла нам касир одного з невеликих аптек в Київському районі. – Великі мережі давно пішли з ринку, були й такі, яких просто розграбували. Деякі місцеві мережі ще викручуються, закуповуючи ліки в Росії. Але проблема в тому, що там закупівельна ціна вдвічі дорожча, ніж в Україні – звідси і ціни для більшості просто не по кишені ".


Дефіцит медикаментів відразу ж відправив у нокаут слабозхищені верстви населення і хворих хронічними захворюваннями.

"У мене мама астматик і їй одного флакона препарату вистачає максимум на місяць, – поділилася з Сегодня.ua донеччанка Наталія Соколова. – Добре, що брат працює в Києві і передає рейсовим автобусом ліки, а так навіть не знаю, як би ми викручувалися. Потрібного нам препарату просто в Донецьку немає, аналог коштує цілих 600 гривень! Ціна такого ж флакончика ліки в Києві – всього 300 гривень! "

Одяг і взуття

За останній рік донеччани неабияк обносилися – у військовій суєті, без зарплат і пенсій, відкладати на нові наряди здавалося божевіллям. Гроші йшли на їжу та проїзд. Зараз же, коли у багатьох з'явилися бодай якісь джерела фінансування, жителі шахтарської столиці зрозуміли, що оновити гардероб стало проблемою. У тих магазинах, що ще працюють, ціни сягають захмарних висот, а ринок як і раніше не радує ні якістю, ні ціною. Порятунком для не дуже вимогливих громадян стали нововиявлені секонд-хенди, однак не всі поки морально готові там купувати одяг.
Косметика, парфумерія, гігієнічні приналежності – все що раніше було доступним, раптом стало небудь дефіцитом, або непомірно дорогим. Виручають лише поїздки за межі неконтрольованих територій.

Продукти харчування й напої

Найбільший головний біль для донеччан – продукти. Звичний асортимент канув у Лету, тепер доводиться задовольнятися тим, що є. Але магазини або будки сяють порожніми вітринами, або пропонують продукти російського виробництва.

"На жаль, це неможливо, – зізнається донеччанин Олексій. – Ковбаси, шинка, консерви – все це, прямо скажемо, несмачно. Напої настільки віддають хімією, що страшно для дитини брати. Виявляється, ми звикли до продукції українських виробників, вони смачніші і дешевше. З Росії нам сюди привозять не масло і сир, а "масляної продукт" і "сирний продукт", тобто недоробки, як я їх називаю. Не розумію, скидають на Донбас весь свій неліквід, чи що? "

В овочевих відділах магазинів вже немає достатку овочів і фруктів, м'ясні відділи також порідшали. Періодично пропадають майонез і яйця, а пиво і вина з Росії, за запевненням донеччан, пити неможливо.

"З м'ясом проблеми – його просто немає або воно виглядає, немов зі стратегічного резерву. До речі, пару раз в магазині натикалися на прострочені консерви. Добре, що привчилися дату виготовлення спочатку дивитися, а потім купувати", – говорить донеччанка Ірина Карлаш

д1 д2 д3 д4 д5 д6 д7 д8 д9 д10 д11 д12 д13 


                         



Коментарі