Економіка України
Подобається

“Травневі канікули” української економіки

28/04/2015
“Травневі канікули” української економіки

879246487486

У травні до звичайних субот-неділь додається всього три святкові дні. Однак спробуйте на цьому тижні почати якийсь новий проект або вирішити важливе питання! Швидше за все, ви почуєте від свого співрозмовника пропозицію повернутися до теми "після свят". І кожен розуміє, що в даному випадку мова йде не про 3-4 травня, а про другу декаду місяця.
Офіційно (тобто згідно з рішенням Кабміну) травневі "канікули" цього року будуть складатися з двох частин: 1 – 4 та 9 – 11 травня. Однак практика показує, що багато наших співгромадян традиційно випадають з робочого ритму на всі травневі, без непотрібних перерв на роботу. Тобто, враховуючи, що цього року 9 травня припадає на суботу, "випадання" затягнеться аж до 11 травня включно, пише "Комсомольська правда в Україні". За матеріалами 
finance.obozrevatel.com, повідомляє Корупція.маркет
Разом з тим, такі канікули обійдуться вітчизняній економіці в кругленьку суму.

Так, згідно з прогнозами Мінфіну, ВВП в 2015 році складе близько 1,7 трлн грн. При цьому робочих днів у році буде 253, а неробочих – 112. З урахуванням безперервних виробництв, торгівлі та інших факторів виробництво у формально вихідні дні експерти зазвичай оцінюють в половину від звичайного робочого дня.
Таким чином, умовно повних робочих днів буде 309 і "ціна одного дня" складе приблизно 5,5 млрд грн. Відповідно, коли робочий день "перетворюється" на вихідний, втрати становлять близько 2,7 млрд грн. / день.
Тобто три додаткових вихідних дні обійдуться українській економіці в 8 млрд грн. Беручи до уваги, що весь тиждень будуть гуляти далеко не всі (не забуваємо про транспорт, торгівлю, ресторанах, кінотеатрах, сфері обслуговування, а також про трудоголіків на самих різних постах), виходимо на суму 4 млрд грн.
Але і це ще не все, адже 5-8 травня в багатьох компаніях можна вважати робочими днями вельми умовно. І якщо прийняти, що в ці дні українці будуть працювати хоча б на третину менше звичайного, виходимо на суму 3,5 млрд грн. за чотири дні. Разом – 7,5 млрд грн.

Зрозуміло, що дані розрахунки досить умовні, до того ж за цей час вдасться і дещо зекономити.

"Наприклад, заощадимо електроенергію, до чого нас останнім часом не втомлюється закликати уряд. Навіть в офісах, які не будуть користуватися комп'ютерами, чайниками, мікрохвильовками та іншими електроприладами, економія вийде істотною. Не кажучи вже про великі промислові підприємства", – зазначив економіст Андрій Мартинюк.


Крім того, експерт не виключає, що деякі підприємства відправлять співробітників у відпустку за свій рахунок – а це знову-таки економія бюджетних і виробничих засобів.
На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, в розрахунках слід враховувати не тільки збитки, але й економічні доходи від масових свят.
Експерт нагадує, що для економіки країни довгі свята набагато краще, ніж короткі, оскільки добре стимулюють витрати. Наприклад, в короткі свята люди, як правило, нікуди не їздять і доходи транспортної галузі залишають бажати кращого. А ось довгі вихідні стимулюють людей до поїздок.
Звичайно, було б дуже заманливо провести перші теплі травневі дні на курорті, але, як кажуть, не з нашим щастям. Точніше, не з нашими гаманцями – грошей на подорожі в цьому році у більшості українців просто немає. Опитування показують, що наші співгромадяни якщо і зважаться на поїздки, то хіба що на городи – садити картоплю. Це і стане найпоширенішим проведенням часу в перші травневі дні.
Подорожами по Україні себе побалують всього 13% українців (у минулому році – 16%). Що стосується закордонних поїздок, то їх кількість порівняно з травнем 2014-го знизилася уп'ятеро – з 5% до 1%.

Втім, навіть та обставина, що в цьому році травневі тури зможуть собі дозволити не так вже й багато українців, не означає, що доходів в економіки не буде, кажуть експерти. Адже під час тривалих свят люди активно витрачають гроші. Вони ходять в гості, кіно, кафе, відвідують з дітьми атракціони і всілякі розважальні заходи, відправляються на шашлики – а все це додаткові витрати.
Опитування, проведене порталом rabota.ua, показало: три чверті українців не планують за травневі свята перевищувати свої звичайні фінансові витрати більш, ніж на 1 000 гривень. Ще 18% респондентів сподіваються обмежитися додатковими 1 – 3 тис. грн, а кожен двадцятий встановив собі "планку" в 5 тис. грн "травневих витрат". Частка тих, хто збирається вийти і за ці межі, абсолютно незначна – менше 3%.


"На тлі нинішньої девальвації і загальної економічної ситуації в країні такі очікування витрат уже можна назвати оптимістичними, – відзначає незалежний експерт з роздрібної торгівлі Андрій Куценко. – І нехай у більшості плановані витрати досить скромні, в масштабах країни вийде значна сума, обрахована мільярдами гривень. До того ж плани планами, але практика показує, що реальні витрати часто виявляються вище очікуваних – в середньому в півтора-два рази ".

Джерело: Корупція.маркет 


                         



Коментарі