Економіка світу
Подобається

Болгарія завдала по Росії “газовий удар”

23/04/2015
Болгарія завдала по Росії “газовий удар”

газ

Болгарія підписала угоду про будівництво трубопроводу, який зв'яже її з газовими мережами сусідніх Румунії та Греції. Таким чином, країна зробила крок для зниження залежності від поставок енергоносіїв з Росії.

Представники енергетичних відомств Болгарії, Румунії та Греції підписали в Софії документ про будівництво так званого вертикального газового коридору, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Wall Street Journal.

"Ми нарешті отримуємо нове джерело газу, тому що досі ми повністю покладалися на одне джерело – Росію", – сказав заступник міністра енергетики Болгарії Жечо Станков.

Вартість будівництва становить приблизно 220 млн дол. Газопровід планують ввести в дію в 2018 році. Він буде наповнюватися газом з Азербайджану та з терміналів СПГ, розташованих в Греції, сказав Станков.

За словами міністра енергетики Болгарії Теменужка Петкова, будівництво інтерконнектора з Греції почнеться в березні 2016 року. Кошти на будівництво дасть Євросоюз у вигляді гранту.

Болгарія сподівається також почати розробляти власні газові родовища. Минулого тижня почалася подача заявок на тендер про проведення розвідувального буріння на нафтогазових блоках Терес та Сілістра в Чорному морі.

Станков в інтерв'ю Reuters від 15 квітня говорив про бажання перетворити Болгарію в енергетичний хаб. За його словами, його ключовими елементами повинні стати чорноморські родовища і "вертикальний газовий коридор", підключений до Південного газового коридору, що складається з нафтопроводів ТАP і TANAP.

Трансанатолійський газопровід (TANAP) проходитиме через Туреччину від кордону з Грузією до кордону з Болгарією та Грецією. Його будівництво планується завершити до кінця 2018, а почати поставки з азербайджанського родовища Шах-Деніз в 2019 році. У перспективі через TANAP буде також йти газ з Туркменії і з Близького Сходу.

Трансадріатичний газопровід (ТАP) пройде до Італії. До 2020 року планується вийти на щорічні поставки по ньому 10 млрд куб. м азербайджанського газу з подальшим збільшенням до 20 млрд куб. м.

 

Болгарія щорічно споживає 3 млрд куб. м газу, 95% якого надходить від "Газпрому". У Софії укладено договір з Баку про щорічну поставку 1 млрд куб. м газу з моменту завершення будівництва TAP, тобто з 2020 року.

джерело: Корупція.маркте


                         



Коментарі