Економіка України
Подобається

“Фокус” опублікував новий рейтинг ТОП-100 найбагатших українців

17/04/2015
“Фокус” опублікував новий рейтинг ТОП-100 найбагатших українців

100 найбагатших

Цього року найбагатшою людиною України традиційно став олігарх Рінат Ахметов. Він очолив список журналу "Фокус" зі ста найбагатших людей, які заробили свій капітал в Україні, предає Корупція.маркет

Статки Ахметова оцінили в 7,7 млрд дол.

48-річний Рінат Ахметов має найбільшу фінансово-промислову групу в Україні, спеціалізується на металургійній та енергетичній промисловості. Проте цього його року зазнав значних втрат і скоротився майже удвічі через девальвацію гривні та загальний занепад української економіки. Наразі більшість активів донецького бізнесмена знаходяться у зоні високого ризику.

Друге місце серед українських багатіїв посів бізнесмен та колишній глава Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський. Статок співвласника групи "Приват" оцінюється у 2 млрд дол. До сфери інтересів 52-річного президента ФК "Дніпро" входять металургія та нерухомість.

Трійку найбагатших людей України замикає співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов. 53-річний бізнесмен може похизуватися статками у 1,9 млрд дол. Окрім партнерства з Ігорем Коломойським, Боголюбов має власний бізнес у гірничодобувний компанії "Consolidated Mineral".

Четвертим у рейтингу українських олігархів став засновник міжнародної інвестиційно-консалтингової компанії "East One Group" Віктор Пінчук зі статками у 1,8 млрд дол.

П'яте місце посів народний депутат від "опозиційного блоку" Вадим Новинський. Народний обранець, бізнес-партнер Ахметова та власник однієї з найбільших промислово-інвестиційних груп України "Смарт-холдингу" має 1,6 млрд дол.

На цьому список українських доларових мільярдерів вичерпався. Торік у ньому було 13 чоловік.

"Причин такого різкого "зубожіння" кілька. Анексія Криму і війна в Донбасі позбавили багатьох бізнесменів не тільки активів, але й величезних ринків збуту. Десятки заводів частково або повністю призупинили виробництво, а торгові центри залишилися без орендарів та відвідувачів. У деяких учасників рейтингу, наприклад, у Петра Порошенка та Ігоря Коломойського активи в проблемних регіонах просто відбиралися або "націоналізувались". До того ж Росія поставила множинні торгові бар'єри. В результаті наші машинобудівні підприємства і аграрії різко скоротили свою присутність на ринку РФ. Тепер багатьом з них потрібен час на адаптацію бізнесу до нових реалій і освоєння нових європейських ринків збуту", – пише видання.

 

Автор: focus.ua


Шостим у рейтингу найбагатших став власник групи "Енергетичний стандарт" Костянтин Григоришин зі статками у 920 млн дол.

Сьому сходинку у рейтингу посів громадянин Греції Леонід Юрушев. Власник девелоперської компанії "Ярославів Вал" та компанії "Скандинавія", бізнесмен володіє статком у 900 млн дол.

На восьму позицію зі статком  880 млн дол. спустився Дмитро Фірташ, засновник Group DF, якого у 2014 році арештовувала ФБР.

На дев'ятій сходинці опинився харківський бізнесмен та засновник DCH GroupОлександр Ярославський. Власник статку у 850 млн дол. був народним депутатом IV скликання від "Партії зелених України".

Замикає першу десятку українських олігархів 40-річний засновник та власник агрохолдингу "UkrLandFarming" Олег Бахматюк.

Президент України Петро Порошенко посів 12 сходинку у рейтингу найбагатших українців. Статок власника корпорації Roshen оцінюють у 730 млн дол.

Колишній кандидат у президенти та "регіонал" Сергій Тигіпко зайняв 13 сходинку зі статками у 670 млн дол. У потилицю Тигіпку на 14 позиції дихає екс-мер Києва Леонід Черновецький. Засновник Chernovetskyi Investment Group володіє 650 млн дол.

Подружжя власників мереж "Епіцентр" та "Нова Лінія" Олександр та Галина Гереги зайняли 21 та 23 сходинки відповідно. 47-річний нардеп має 417 млн дол., а його 55-річна дружина володіє 384 млн дол.

Серед відомих народних депутатів-багатіїв опинився Сергій Тарута (211 млн дол.), Нестор Шуфрич (205 млн дол.), Олександр Фельдман (170 млн дол.), Ігор Єремеєв (95 млн дол.) та Сергій Льовочків ( 80 млн дол.).

Серед багатіїв є 11 новачків. Один з них – колишній заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан – замикає список зі статком у 40 млн дол.

 


                         



Коментарі