Економіка світу
Подобається

Заяву Кремля про відмову від української ГТС назвали шантажем

15/04/2015
Заяву Кремля про відмову від української ГТС назвали шантажем

Газ

Припинити транзит газу через українську ГТС російський «Газпром» технічно не зможе, навіть якщо «Турецький потік» все ж таки буде побудований, вважають експерти.

Новину повідомляє «Преса України», передає Корупція.маркет

Росія не має наміру продовжувати транзитний контракт з Україною після 2019 року. Про це заявив глава «Газпрому» Олексій Міллер.

У планах РФ до 2019-го завершити будівництво нового «Турецького потоку», за яким залежні від російського газу країни ЄС зможуть отримувати паливо в обхід України. 

Не виключено, що через 4 роки Росії все ж таки вдасться запустити «Турецький потік» і, відповідно, скоротити транзит через територію України. Але експерти впевнені, що повністю відмовитися від прокачування палива через українську ГТС Кремль не зможе унаслідок тиску введених ЄС та США санкцій проти Росії, а також чималою затратністю будівництва. І це все при тому, що країни ЄС поступово відмовляються від російського газу.

Тому заяви Москви, за словами експертів, слід сприймати лише як шантаж.

Технічно нових газопроводів не вистачить для виконання в повному обсязі Росією своїх зобов'язань перед європейськими партнерами, вважає політолог володимир Фесенко.

Він також підкреслює, що «поки це страшилка, розрахована не стільки на Україну, як на Європу. За час конфлікту на Донбасі Росія зрозуміла, що європейці бояться війни з нею – не тільки бойових дій, але і політичної та економічної війни. Тому остання заява по газу – інструмент політичного та психологічного тиску на Європу і, в другу чергу – на Україну». 


                         



Коментарі