Економіка світу
Подобається

Майже третина російських компаній почала скорочувати зарплати

10/04/2015
Майже третина російських компаній почала скорочувати зарплати

рубль

Найважче в Росії доводиться сфері медіа, банкам і логістичним компаніям.

Майже кожна третя російська компанія приступила до скорочення зарплат своїх співробітників. Про це свідчать результати другого опитування, проведеного "Банком даних заробітних плат HeadHunter" в березні серед 481 компанії. передає Корупція.маркет

Зазначимо, що перше опитування проходило в січні серед 719 компаній.

Якщо на початку року не планували ніяких змін за зарплатою 47% компаній, то до середини весни таких за фактом виявилося 40%. Менше виявилося і тих, хто мав намір збільшити оплату працівникам. Навпаки, переглянути свої плани на точкову оптимізацію окладів довелося значно більшому числу компаній – 29 проти 21% раніше, показало опитування.

Найпомітніше погіршилася ситуація із зарплатами у виробництві (знизилися в 55% компаній замість очікуваних 38%) і продажах (62 замість 47%). При цьому найчастіше компанії заощаджують сьогодні на рядових співробітників, говорять дослідники.

Також були переглянуті масштаби скорочення окладів, показало опитування. Більше виявилося компаній, які урізали оклади на 20-30%. У планах це було у 13%, по факту ж сталося в 17% організацій. Вище, ніж на третину, урізали зарплати в 14% компаній.

Найважче доводиться сфері медіа і маркетингових комунікацій, де жодна організація не заявила, що підвищила зарплати співробітникам. На другому місці опинилися банки, на третьому – логістика. У будівництві скорочення окладів у всіх співробітників планували тільки 3%, але вже до середини весни частка таких компаній потроїлася.

Порівняно добре справи йдуть у компаній з IT- та телекомунікацій, показує зіставлення першої та другої хвилі опитування. Компанії від скорочення зарплат поки відмовляються, але залишають це рішення під питанням, вказують дослідники.

Більше половини (54%) опитаних у другій хвилі підприємців розповіли, що сьогодні "відчувають невеликі труднощі", говорить автор дослідження Наталія Даніна. Серйозні труднощі – у 12% організацій, стабільний стан – у 24%, 10% компаній "відчувають себе відмінно, навіть розвиваються". Закривати бізнес в осяжному майбутньому ніхто з опитаних не збирається, каже вона.

Нагадаємо, Світовий банк дав негативний прогноз зростання російської економіки на 2015-2016 роки: прогнозував спад економіки на 3,8% в 2015 році і невелике скорочення на 0,3% в 2016 році. Інфляція в РФ, за прогнозами Світового банку, складе в середньому 16,5%, в 2016 році – 8%.


                         



Коментарі