Махінації
Подобається

Державні компанії не хочуть платити податки

23/02/2015
Державні компанії не хочуть платити податки

Державна фінансова служба в ході перевірок виявила у 151 державній компанії заборгованість по податковим виплатам на суму 5 млрд грн. 

При цьому самі представники компаній заперечують дану ситуацію і не хочуть розплачуватися по боргах. Положення у податківців вимальовується вкрай скрутне. Згідно обопільного рішення, був висунутий «податковий компроміс».

По суті підприємства зобов'язуються виплатити для початку хоча б 5% від всієї суми боргу, однак, вони стверджують, що грошей немає зовсім. У звичайній ситуації пільгова пропозиція відсувається на другий план і виставляється рахунок до оплати всієї суми. Однак, якщо ці суми розкриються в повному обсязі, то компанії відразу ж підпадають під кримінальну відповідальність за статтею №212 «Ухилення від сплати податків». Все б нічого, але от постає питання: хто ж відповідатиме перед лицем закону і буде нести кримінальну відповідальність?

Якщо компанії не погоджуються на компроміс, ГФС йде звичайним шляхом і донараховує зобов'язання на ПДВ і податок на прибуток у повному обсязі. «Пробачити такі суми – це не вихід. З іншого боку, це державні компанії, гроші туди йдуть з однієї кишені, ганяти їх по колу не має сенсу», – сказав глава

ГФС Ігор Білоус. Тим не менше, не можна дозволяти компаніям відчувати себе вал’яжно і йти від зобов'язань. Наказані законодавством заходи необхідно виконувати всім без винятків. І все ж Ігор Білоус наполягає на тому, щоб компанії прийняли податковий компроміс і почали виплачувати заборгованість хоча б частково.

Нагадаємо, що раніше прийняті були зміни до Податкового кодексу України, згідно з яким закріплюються загальні принципи нарахування податку на прибуток та додану вартість, а також запропоновані пільги. Підприємства, яким списується 95% боргу, зобов'язані погасити 5% від суми відразу після ухвалення рішення. Закон набув чинності 17 січня поточного року.


                         



Коментарі