Махінації
Подобається

У Львові хакери зламали понад 30 мільйонів особистих акаунтів

23/09/2022
no-cover

У Львові Службою безпеки України було нейтралізовано угруповання хакерів, які зламували облікові записи громадян України та ЄС. Отримуючи доступ до персональних даних, вони, використовуючи шкідливе програмне забезпечення, продавали інформацію російським пропагандистам. При цьому кошти отримували через заборонені в Україні електронні платіжні системи ЮMoney, Qiwi та WebMoney.

За попередніми даними, хакери продали орієнтовно 30 млн акаунтів і заробили близько 14 мільйонів гривень.

Їхніми "оптовими клієнтами" були прокремлівські пропагандисти. Саме вони використовували одержані установчі дані українських та іноземних громадян для поширення фейкових новин з фронту та створення панічних настроїв.

Також встановлено, що зламані акаунти використовували немов від імені пересічних людей для поширення дезінформації щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ЄС.

Під час обшуків правоохоронці виявили жорсткі магнітні диски з персональними даними громадян, а також комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карти та флеш-накопичувачі з доказами незаконної діяльності.

Наразі організатору повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття злочинів проводили співробітники кіберпідрозділу СБУ Львівської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Галицької окружної прокуратури.

 


                         



Коментарі