Економіка України
Подобається

Долар в Україні розвернеться на 360 градусів: Експерт розповів, що буде з валютою найближчи часом

06/02/2019
Долар в Україні розвернеться на 360 градусів: Експерт розповів, що буде з валютою найближчи часом

В Україні в лютому курс долара може вирости з позначки 27,4 і від ревальвації перейти до девальвації до позначок 27,75–28,5 грн/$.

Такий прогноз  озвучив аналітик Андрій Шевчишин. 

"Гривню від девальвації стримує активність нерезидентів за покупками облігацій внутрішньої державної позики. Висока облікова ставка НБУ на рівні 18% приваблює іноземних інвесторів вкладати в українську економіку. Нерезиденти, конвертуючи іноземну валюту в гривню для покупки держоблігацій, підсилюють пропозицію валюти на ринку", – відзначає Шевчишин.

Закупівлі енергоресурсів, а також сезонне скорочення пропозиції продукції агропромислового комплексу посилять зовнішньоторговельний дефіцит, покривати який необхідно буде за рахунок валютних резервів, кредитів і зовнішніх інвестицій.

Фактором турбулентності для національної валюти виступають зовнішні ризики. Незважаючи на деяке відновлення фондових індексів, торгова війна між США і Китаєм, і уповільнення темпів зростання їхніх економік залишаються на порядку денному. Ситуація на сировинних ринках зберігається нестабільною. На цьому тлі відновиться падіння цін, що торкнеться спотових цін на товари українського експорту, й обмежить експортний виторг у країну.

У кінці січня в Україні традиційно починається період зміцнення гривні.

У НБУ впевнені, що курс долара в 2019 році буде коливатися, однак значних стрибків регулятор не чекає.


                         



Коментарі