Економіка України
Подобається

Що буде з доларом, після Різдва: прогноз фінансистів

05/01/2019
Що буде з доларом, після Різдва: прогноз фінансистів

Курс долара перед православним Різдвом різко подорожчав.

За підсумками міжбанківських торгів 4 січня він підскочив відразу на 31 копійку, і завершив день в рамках 27,79-27,81 гривень за долар.

Причина одна:

«Продажі були великі. Просто попит був ще більше, думаю, нерезиденти встигли скупитися в основній масі, і на наступний тиждень майже не залишилося відкладеного попиту», – зазначив Юрій Гриненко.

А директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний заявив:

«Ключовими факторами впливу на курсові тренди сьогоднішнього дня стали календарне зростання попиту на валюту з боку нерезидентів під висновок дивідендів і активізація спекулятивних настроїв, що підкріплюється збільшенням гривневої ліквідності в системі».

Ситуацію намагався рятувати Нацбанк, який сьогодні продавав долар по 27,80 гривень за долар. За різними оцінками, викинув на міжбанк 15-20 мільйонів доларів.

Однак це відбилося на готівковому ринку, де долар подорожчав на 10-15 копійок.

Мінімальний цінник продажу стояв на рівні 27,60 гривень за долар, а максимальний – на 28,30 гривень за долар. При цьому викуп валюти у населення проводився в рамках 27,30-28,0 гривень за долар.

«Поступово підростає попит на долар з боку населення, це все більше відчувається. Є дефіцит готівки: через свята іноземний кеш в країну не завозився, а здають валюту зараз вкрай неохоче. Зростаючий готівковий попит може тиснути на міжбанк, адже банкам треба підкріплювати свої каси», – пояснив Юрій Гриненко.


Проте, у вівторок, 8 січня, після Різдва, фінансисти не прогнозують великий попит на валюту.

З їхніх слів випливає, що валюта протримається в рамках 27,70-27,80 гривень за долар.

 

Хоча Юрій Гриценко зауважив, що:

«Швидше за все, після вихідних міжбанк буде стартувати в рамках 27,75-27,85 гривень за долар. І в перший день тижня ринок може бути спокійним, більшу частину нерезидентського попиту задовольнили сьогодні. Тому котирування можуть залишитися біля стартових рівнів. До середи ситуацію почнуть виправляти продавці – буде конвертуватися подвійна виручка (разом з тим, що докотитися на рахунки за понеділок), так що долара на торгах стане більше. Дефіциту бути не повинно», – вважає Юрій Гриненко.


                         



Коментарі