Туризм
Подобається

Проблеми українського туризму. Що не дає йому розвиватись

22/08/2018
Проблеми українського туризму. Що не дає йому розвиватись

Українська туристична галузь продовжує стагнувати.

Готелі слабо модернізуються, інфраструктура практично не розвивається, сервіс, на думку експертів туристичного ринку, поліпшується, але ці зміни не значні на тлі кардинальних проблем. Серед них – відсутність в Україні достатньої кількості мережевих готелів, різкі скачки цін на проживання під час заходів подієвого туризму, відсутність інфраструктури автобусних перевезень і проблеми із залізничним транспортом. До того ж безвізовий режим з ЄС, європейські курорти частково "забирають" потік українських туристів. Втім, це не означає, що українці перестали відпочивати у своїй країні. Незважаючи на всі складнощі, готелі в українських курортах заповнені на 100%.

Незважаючи на те, що в цьому році відпочинок на українських курортах обходиться туристам дорожче ніж в минулому, заповнюваність номерів у готелях досягає 100%, розповів РБК-Україна директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук.

"Ціни на проживання зросли, у порівнянні з 2017 роком, як мінімум, на 10%. Отельери хочуть за недовгий сезон заробити і покрити свої витрати", – уточнив він.

Цього літа на основному чорноморському курорті країни – Одесі – проживання в тризірковому готелі, як правило, зі сніданками обійдеться в середньому в 11-13 тис. гривень за тиждень на двох туристів, а в готелі класу "чотири зірки" – до 18 тисяч гривень, говорить Царук.

"Під Одесою на популярному курорті в селищі Затока проживання коштує на три-чотири тисячі гривень дешевше. Номер в гарному готелі там можна зняти за дев'ять-одинадцять тисяч гривень", – пояснив експерт.

А номер в хорошому готелі або апартаменти в селищі Лазурне і на Арабатській стрілці в Херсонській області, а також в Бердянську і в селищі Кирилівка в Запорізькій області (Азовське море) обходяться туристам в 5,4-8,4 тис. гривень за тиждень.

Чи не особливо в цьому сезоні змінилася вартість відпочинку і в західно-українському регіоні.

"Ціни за номер в готелях Карпат стартують з 600-900 гривень за добу зі сніданком на двох туристів, – каже Володимир Царук. – Отельери вирішили зробити ставку на більш високу заповнюваність, ніж на підвищення розцінок за проживання. Хіба що трохи зросли ціни на харчування , оскільки подорожчали інгредієнти і супутні витрати на приготування їжі. Зараз триразове харчування коштує в середньому 250 гривень за людину на добу ".

Експерти вважають, що сервіс в українській туристичній галузі поступово поліпшується.

"У секторі активно розвиваються малий і середній бізнес. Поступово поліпшується інфраструктура. Крім того, у всіх без винятку регіонах влада почала приділяти увагу туризму", – вважає президент "Національної туристичної організації України", радник першого віце-прем'єра Іван Ліптуга. Але при цьому, за його словами, українські туристичні міста "часто не дотримуються міжнародних стандартів надання послуг у сфері туризму". "Туристичний сектор потребує вдосконалення якості та детінізації", – упевнений він.

Але, незважаючи на тенденцію до поліпшення сервісу, її динаміка далеко не швидка.

"Зміни відбуваються дуже повільно, тому що практично немає великих мережевих готелів, на які можна було б рівнятися", – пояснив Володимир Царук. За його словами, краще виглядає ситуація з рівнем сервісу в готелях закарпатського регіону. "Завдяки тому, що тут туристичний сезон триває весь календарний рік, місцеві підприємці змогли краще налагодити рівень сервісу в своїх готелях", – підкреслив він.

Відсутність автобусів – одна з причин, через яку в цьому році кількість українських туристів, що відвідали Карпати і Львів, залишилося на минулорічному рівні. "Мало того, можливо навіть можна відзначити невелике зниження турпотоку. Відбувається це багато в чому через дії уряду (йдеться про заборону на імпорт старих автомобілів, – ред.), Через що приблизно через рік-два нам уже буде не на ніж возити туристів ", – впевнений Ігор Гулібіт.

Крім того, в країні немає ефективного державного регулювання туристичної галузі. "Ніхто не стежить за якістю наданих послуг. Один з таких прикладів стосується питання надання зірок готелям, – розповів виданню Іван Ліптуга. – У відповідному реєстрі на сайті Мінекономрозвитку зазначено, що з чотирьох тисяч готелів в Україні зірки присвоєні тільки 180. Тобто тільки п'ять відсотків готелів отримали ту чи іншу категорію ".

Крім того, за словами Ігоря Губіліта, ще однією причиною, яка негативно позначається на внутріукраїнському турпотоке, є введення безвізового режиму з країнами ЄС. "Українцям стало легше поїхати в Європу, тому частина туристів, які раніше відпочивали всередині країни, вирішили з'їздити в ЄС", – говорить він.

Втім, в цьому році тенденція до переорієнтації українських туристів з вітчизняних на іноземні курорти не відзначається. "Багато туристів налякані проблемами із затримками і відмінами рейсів за кордон. Тому вони вирішили поїхати на українські курорти, – пояснив Володимир Царук.


                         



Коментарі