Головні Новини
Подобається

Зменшення мита і збільшення штрафів: що готують для власників авто на “євробляхах”

16/06/2018
Зменшення мита і збільшення штрафів: що готують для власників авто на “євробляхах”

У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, що мають вирішити проблему з т. з. "євробляхами". Про це повідомила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Депутат зазначила, що законопроекти №8487 і №8488 зареєстровані у парламенті 15 червня передбачають зменшення розміру акцизного податку з авто, скасування заборони на митне оформлення машин, що не відповідають екологічному стандарту “євро-5”, а також посилення контролю за переміщенням і використанням транспортних засобів, зареєстрованих в інших державах.

ПОПУЛЯРНЕ: Українці масово знімають гроші з депозитів. Що ж трапилося?

"Розраховані за новим принципом акцизи будуть значно меншими за ті, що діють нині, а різниця в розмірі ставок для різних за об’ємом двигуна авто не буде такою суттєвою. При цьому акцизний податок на старі авто, звичайно, буде вищий за рахунок його збільшення на віковий коефіцієнт, що стимулюватиме придбання більш нових авто", – зазначила Южаніна.

У разі прийняття законопроектів, зміниться розрахунок акцизного податку на автомобілі: з бензиновим двигуном він становитиме 50 євро, з дизельним двигуном — 75 євро, із застосуванням до них коефіцієнтів.

Відтак розмір акцизного податку дорівнюватиме базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна та коефіцієнт віку. При цьому коефіцієнт двигуна вираховуватиметься шляхом ділення об'єму двигуна на 1000, а коефіцієнт віку — це кількість повних календарних років з року, наступного за роком виробництва авто, до року визначення ставки податку.

Також законопроекти передбачають алгоритм взаємодії митників, поліцейських та прикордонників та створення автоматизованої системи обміну інформацією.

Нацполіції буде надано право перевірки авто з єврономерами, а також введено низку обмежень на операції з такими авто. Крім того, у законопроекті закладено суворі штрафи за порушення митних правил.

Раніше Ніна Южаніна заявила, що ситуацію з так званими “єврономерами” можна вирішити зниженням ставки акцизного податку на вживані автомобілі.


                         



Коментарі