Економіка України
Подобається

“Пеня у розмірі 3% за борги”: Які небезпеки приховані у новому законі про ЖКП

29/05/2018
“Пеня у розмірі 3% за борги”: Які небезпеки приховані у новому законі про ЖКП

"Покращення" настає 10 червня цього року.

Уже з 10 червня цього року вступить в силу закон «Про житлово-комунальні послуги», прийнятий законопроект посилить відповідальність українців за борги по послугах ЖКГ.

Коментуючи законодавчі нововведення, експерти кажуть, що борги за комунальні послуги вже в найближчому майбутньому стануть причиною банкрутства українців.

Популярне:“Зменшився вдвічі”: Що відбувається з розмірами субсидій

Свою думку висловив і екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, який заявив:

«Все набагато складніше і сумніше. Головна проблема полягає в тому, що монополіст прописаний як такий, який завжди правий, а споживач – не правий. І йому ніде захистити свої інтереси щодо тарифів або їх якості. Але це окрема велика тема. А оскільки законопроект поки не готовий, його прийняття будуть відтягувати. Те, що за борги буде зніматися субсидія – так це ж не норма законопроекту.Відповідну норму «спустили» з Кабміну », – зазначив він.

У той же час Кучеренко вказа на не менш важливу проблему закону, через який українці можуть стати банкрутами.

«Основна норма, яка турбує мене – це пеня в 3% за наявність боргів за комунальні платежі. Вона, звичайно, не смертельна, якби існувала система паритетних взаємовідносин між монополістом і споживачем. Щоб відповідали не тільки люди, які не заплатили, а й комунальні монополісти, які не надають якісні послуги. А так, нас заганяють у боргову яму, яка може стати джерелом банкрутства і відбирання власності», – підкреслив він.
 


                         



Коментарі