Технології
Подобається

Автоматизована ферма може давати в 350 разів більший урожай

30/12/2017
Автоматизована ферма може давати в 350 разів більший урожай

Все більше фермерів переходять на так звані контрольовані, з точки зору клімату, теплиці і вертикальні ферми. Найбільше практичних досліджень в цьому напрямку проводять в Сан-Франциско, де розробляють парники для міських умов.

Середня площа парника складає близько 4 тис. м2. Урожайність з такої площі дорівнює врожаю з поля площею понад 121 тис. м2. Парники будуть обслуговуватися трьома роботами від етапу посіву до збору врожаю.

Відзначається, що роботи будуть переміщати посіви всередині високотехнологічного критого міського парника. Сіяти насіння можна в один лоток, а потім машини будуть кожен раз пересаджувати їх, поступово збільшуючи крок «решітки», відстань між паростками. Підхід дозволяє піти від хімічного обприскування. Автономні системи формують тривимірну модель кожної рослини, а потім порівнюють її з запланованими показниками. Найбільш значущі: розміри рослин, їх форма, наявність темних плям і інших ознак захворювань.

Популярне: Курс валют на наступний рік вже відомий: Що подорожчає

Інша компанія з Сан-Франциско займається розробкою автоматизованих систем для вертикальних ферм. Мета компанії – досягти зниження споживання води на фермах на 99%. Виробництво повинно давати в 350 разів більший урожай, ніж з класичного відкритого поля.

Для великих агропідприємств є більш масштабні проекти. Стартап з Лос Аламоса збирає до 5 тб даних в день із супутників, аналізує показники разом з даними про погоду. Це дозволяє прогнозувати обсяги врожаю кукурудзи з точністю до 99%.

Крім того, існують розробки, коли роботи будуть знищувати бур'яни без хімічного навантаження на грунт, а отже, знизиться собівартість виробництва. Незабаром з'являться автономні трактори, які зможуть працювати 24 години на добу, швидше за все, на сонячній енергії. Стан посівів, потреби рослин в іригації і добривах – все це автономні системи зможуть оцінювати самостійно або за даними аерофотозйомки.