Махінації
Подобається

Розкрадання в Держінвестпроекті: НАБУ затримало ще 4 осіб

12/12/2017
Розкрадання в Держінвестпроекті: НАБУ затримало ще 4 осіб

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали чотирьох осіб у справі про розкрадання коштів Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Як наголошується, 12 грудня детективи НАБУ провели обшуки, за результатами яких затримали 4 осіб, ймовірно задіяних у корупційній схемі з розкрадання коштів Держінвестпроекту та ДП "Державна інвестиційна компанія" у сумі 259,2 млн гривень.

Серед затриманих — екс-заступник голови Держінвестпроекту, який також був радником директора "Державної інвестиційної компанії"; екс-працівник Держінвестпроекту; колишній директор ДП "Державна інвестиційна компанія"; директор низки приватних підприємств із ознаками фіктивності.

За версією слідства, зазначені особи, уклали фіктивні договори позики між "Державною інвесткомпанією", ТОВ "Борисфен" і ТОВ "Боржава резорт" для реалізації національних проектів "Якісна вода" та "Олімпійська надія-2022".

"Після отримання коштів, ці компанії, які, на думку детективів НАБУ, від початку  не мали можливості для реалізації зазначених проектів, перерахували кошти на рахунки офшорних компаній, підконтрольних службовим особам"Держінвестпроекту", – йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють із липня 2016 року, після того, як воно було передано із Головного слідчого управління МВС України.

Нагадаємо, що 2 серпня в рамках розслідування цього провадження детективи НАБУ затримали директора одного із приватних підприємств, причетного до розкрадання 94 млн гривень "Державної інвестиційної компанії" у 2012-2014 роках.

Національний проект "Якісна вода" передбачав забезпечення 80% населення України безпечною водою, монтаж автоматичних комплексів очищення та продажу води колективного користування в безпосередній близькості від місць проживання населення.

У рамках реалізації проекту мало відбутися будівництво 23 000 групових та локальних систем очистки питної води у 20-ти ключових регіонах України.

Як відомо, у 2012-2014 роках Держагентство з інвестицій очолював Владислав Каськів. 1 листопада 2017 року Каськіва екстрадували з Панами.

Цього ж дня Печерський районний суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури обрав Каськіву запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави.

Його звільнили в залі суду, впродовж 5 днів Каськів мав сплатити заставу 160 тисяч. Цю суму вніс юрист Віктор Єрмолаєв.

Популярне: Ощадбанк на два дні частково припиняє роботу. Дата і причини

Крім того, зазначалося, що Каськів відшкодував державі ще до рішення суду майже 7,5 мільйонів гривень збитку.

Цю суму вніс батько екс-депутата Євгена Суслова, власник фермерського господарства Іван Суслов.

6 листопада ГПУ оскаржила рішення Печерського районного суду щодо Каськіва.

У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд доларів з іспанською кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З'ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором.

 


                         



Коментарі