Технології
Подобається

Кросівки з підошвою з графена, які служитимуть вам вічно, такий винахід невдовзі випустить Британська компанія

11/12/2017
Кросівки з підошвою з графена, які служитимуть вам вічно, такий винахід невдовзі випустить Британська компанія

Британський спортивний бренд inov-8 об’єднався з Манчестерським університетом, щоб випустити перші в історії кросівки, підошва яких виготовлена з графена. Цей матеріал робить взуття набагато більш міцним і стійким до зносу, пише Phys.org.

Популярне: Вперше українці працюватимуть по чотири дні три тижні поспіль​

Графен, вперше отриманий в Манчестерському університеті в 2004 році, – це перший в світі двомірний матеріал товщиною всього в один атом і здатний революціонізувати багато технологій і виробництв. Вчені, які ізолювали графен, були удостоєні Нобелівської премії з фізики 2010 року. Згодом Манчестерський університет впроваджував графен в обшивку автомобілів, медичні пристрої та літаки. Тепер цей список поповнився спортивним взуттям.

«Графен можна згинати, розтягувати і складати, не боячись ушкоджень, — говорить доктор Аравінд Віджайарагхаван з Манчестерського університету. — При додаванні до каучуку, який використовується в підошві взуття G-Series від inov-8, графен передає йому всі свої властивості. Наша унікальна рецептура створює взуття, яке на 50% міцніше, еластичніше і стійкіше до зносу. Збагачена графеном гума може краще зчіплюватися з усіма поверхнями. Це революційний споживчий продукт, який буде мати величезний вплив на ринок спортивного взуття».

Speedfactory, роботизоване підприємство концерну Adidas, буде випускати серію кросівок під назвою Adidas Made For (AM4) для шести мегаполісів.