Головні Новини
Подобається

Сума максимальної допомоги безробітним – збільшилась: вас здивує ця цифра

02/12/2017
Сума максимальної допомоги безробітним – збільшилась: вас здивує ця цифра

Рівень максимальної допомоги з безробіття відтепер досягне 7048 гривень. Таке зростання спричинило підвищення прожиткового мінімуму для українців із 1 грудня поточного року.

Як пише «Народна Правда» із посиланням на інформаційне агентство «Інтерфакс», раніше максимальний розмір фінансової допомоги із безробіття складав 6739 гривень.

За даними Державної служби зайнятості сума допомоги  нині становитиме 7048 гривень відповідно до підвищення прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 1762 гривень.

"Відповідно до Закону України про державний бюджет на 2017 рік з 1 грудня розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб збільшено до 1762 гривень. Відповідно рівень максимальної допомоги з безробіття з сьогоднішнього дня становить 7048 грн", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що із підняттям прожиткового мінімуму збільшаться всі державні соціальні виплати.

Розмір мінімальної зарплати у 2018 році збільшиться до 3723 гривень. Після прийняття закону про бюджет на наступний рік передбачається ріст всіх соціальних виплат, які пов’язані із прожитковим мінімумом. Також після пенсійної реформи мінімальна пенсія становитиме на 79 гривень більше прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тобто 1452 гривні.

Популярне: Зміни з 1 грудня: Українців чекають нові ціни. Що подорожчає в Україні

Додамо, що від 1 грудня 2017 року прожитковий мінімум для основних соціальних і демографічних груп населення країни дещо збільшився.

ВАРТО ЗНАТИ

Кому надається допомога

Допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітними підприємницької діяльності надається застрахованим та незастрахованим особам, визнаним у встановленому порядку безробітними. Порядок  реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботузатверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 р. № 198, Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльност ізатверджено Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 15.06.2015 р. № 613.

Статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи. Статус безробітного надається цим особам за їх особистою заявою у разі відсутності підходящої роботи з першого дня реєстрації у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (центр зайнятості), незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування.

Куди звертатися за допомогою

Допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості за місцем перебування безробітного на обліку і виплачується в установленому порядку через банківські установи.

Під час проведення реєстрації працівник центру зайнятості заповнює в Єдиній інформаційно-аналітичній системі державної служби зайнятості персональну картку, в якій зазначаються персональні дані безробітного (прізвище, ім’я та по батькові, зареєстроване місце проживання чи перебування, число, місяць та рік народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відповідну відмітку в паспорті), відомості про останнє місце роботи або вид діяльності згідно із частиною першою статті 4 Закону України “Про зайнятість населення”, підстава для припинення трудових відносин відповідно до запису в трудовій книжці або іншого виду діяльності, що підтверджено документально. Форма персональної картки та додатки до неї затверджуються Мінсоцполітики.

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Допомога з безробіття призначається на підставі особистої заяви безробітного, довідки (довідок) про середню заробітну плату (дохід) за останнім місцем (кількома місцями) роботи чи служби, трудової книжки, військового квитка, копії цивільно-правового договору та пред’явленням (за наявності) свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.

Військовослужбовці Збройних сил, Державної прикордонної служби, внутрішніх військ, інших військових формувань, утворених відповідно до Законів України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної спеціальної служби транспорту, особи рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів внутрішніх справ, органів і підрозілів цивільного захисту, особи начальницького складу податкової міліції, а також особовий склад воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), створених відповідно до законодавства на постійниій основі (далі — військовослужбовці), крім військовослужбовців строкової служби, звільнені зі служби, подають довідку (довідки) з військового комісаріату, військової частини або іншого формування, яке виплачує грошове забезпечення, про строки проходження служби, які включаються та (або) прирівнюються до страхового стажу, а також розмір і строки виплати грошового забезпечення відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Відповідні довідки подають також особи, які проходили державну службу в підрозділах міліції та були звільнені у зв’язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію або звільнені за станом здоров’я.

До державної служби зайнятості громадяни подають копії відповідних документів (трудової книжки, цивільно-правового договору про виконання робіт (надання послуг), диплома або іншого документа про освіту, довідки ІПН), які зберігаються в їхній особовій справі (абзац 7 п. 3 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних).

Яким документом оформляється рішення про призначення допомоги з безробіття?

Рішення про призначення допомоги з безробіття, її розмір і строки виплати, відкладення, скорочення та припинення виплати оформлюється наказом центру зайнятості, номер і дата якого заноситься до картки персонального обліку безробітного. З цим наказом безробітний має бути ознайомлений під особистий підпис у картці обліку ухвалених рішень керівництва центру зайнятості.

 

 


                         



Коментарі