Економіка України
Подобається

Через бюджет-2018 багато ПТУ в Україні можуть закрити

18/10/2017
Через бюджет-2018 багато ПТУ в Україні можуть закрити

Дніпропетровська область найбільше серед інших регіонів постраждає від перекладення фінансування профтехучилищ, коледжів та технікумів на місцеві бюджети, що закладено у проекті Державного бюджету на 2018 рік.

Популярне: Водії мусять знати! В Україні вводять нові штрафи, назвали цифри

Таку думку  висловив голова Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності, член фракції Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка, пишуть Українські новини.

За його словами, від ініціативи перекласти фінансування із державного на місцевий бюджет постраждає 47 коледжів і технікумів регіону.

" – Це в два з половиною рази більше закладів, ніж у будь-якій іншій області. Це переважно металургійні, гірничі, коксохімічні, транспорті, аграрні чи політехнічні установи. Більшість із них можуть закритися, – вважає політик."

Також на його думку, це призведе до суттєвого дефіциту виробничих кадрів.

"– Запитайте у керівника будь-якого крупного успішного промислового підприємства – останніми роками якісні професійні кадри вже на вагу золота, і заводи вимушені витрачати власні кошти на їхню підготовку, – підкреслив Рибалка."

Він відзначив, що місцеві бюджети не зможуть впоратись із таким навантаженням. А в переліку їхніх першочергових потреб скоріше за все буде фінансування дороги чи нової каналізації, аніж технікуму.

По-друге, на думку депутата, навряд чи сільська або міська рада в змозі прорахувати потребу у професійних робітничих кадрах у перспективі навіть трьох-п’яти років за відсутності бачення стратегії розвитку регіону чи галузі в цілому для України. І особливо в перспективі розвитку світової економіки.

"– Де будуть створені нові робочі місця? Якої спеціальності фахівців потребуватимуть нові підприємства? Все це питання більш фахового планування національного та  регіонального рівня, – відзначив Рибалка."

Крім того, за його словами, професійний навчальний заклад не обов’язково готує молодь виключно із одного села чи міста.

"– Вочевидь, що в більшості випадків у цих коледжах і технікумах навчаються молоді люди з усієї області, і часом – із сусідніх областей. Тому логічно було би передати ці заклади на рівень обласного управління. Але це рішення має бути системним та продуманим із урахуванням загальнонаціональних пріоритетів розвитку, – відзначив Рибалка."

На думку народного депутата, перекидання фінансування ПТУ на рівень місцевих бюджетів – “продовження згубного курсу на деіндустріалізацію України”.

"– Адже відмова від підтримки робітничих професій сьогодні – це ще й фактично відкриття нашого ринку для більш кваліфікованих іноземних фахівців. А значить, про створення робочих місць та підвищення добробуту українців годі і мріяти. Чи варто нагадувати, що всі азійські тигри готували свої історичні “стрибки” у промисловості та інноваційних технологіях саме інвестуючи у професійну технічну освіту громадян, – додав він."


                         



Коментарі