Технології
Подобається

Заборона Uber: Лондон несподівано відібрав ліцензію у інтернет-таксі

23/09/2017
Заборона Uber: Лондон несподівано відібрав ліцензію у інтернет-таксі

Керівництво транспортної системи Лондона відкликало ліцензію у онлайн-служби таксі Uber. З жовтня компанії буде заборонено здійснювати перевезення пасажирів в столиці Великої Британії. Про це повідомило міське управління (Transport for London, TfL).

Популярне:  Гройсман пригрозив керівництву АМКУ відставками

Оператор транспортної системи Лондона повідомив компанію, що не продовжуватиме їй ліцензію на роботу після 30 вересня, коли "закінчується термін чинної ліцензії". В управлінні транспорту пояснили, що Uber не відповідає вимогам, які пред'являються до таксомоторних служб, зокрема погано проявляє себе в частині попередження кримінальних подій, здійснює непрозоре оформлення медичних сертифікатів і отримання довідок про відсутність судимості у своїх водіїв (Enhanced Disclosure and Barring Service check) , а також використовує в своїй роботі систему Greyball, яка дозволяє обманювати міську владу або співробітників правоохоронних органів в країнах, де послуги компанії заборонені або обмежені.

За Uber залишили право оскаржити це рішення протягом 21 дня. Reuters зазначає, що поки залишається неясним, чи зможе компанія здійснювати роботу в жовтні в разі, якщо розглядатиметься апеляція.

Мер Лондона Садок Хан, зазначає Reuters, підтримав рішення TfL позбавити ліцензії Uber. "Всі компанії в Лондоні повинні грати за правилами і дотримуватися високих стандартів, виконання яких ми вимагаємо, коли йдеться про безпеку клієнтів. <…> Було б неправильно, якби TfL продовжувала ліцензувати Uber, знаючи про загрозу безпеці лондонців", – заявив голова британської столиці.

Як зазначає Bloomberg, в Лондоні додаток використовують близько 3,5 млн клієнтів і 40 тис. водіїв. За підсумками 2015 року (останні дані) Uber London показала прибуток до податків в розмірі £ 1,83 млн, показавши зростання на 105% порівняно з попереднім роком. Виручка Uber від поїздок, що здійснюються через додаток, становила за підсумками 2015 року £ 23,3 млн.

Нагадаємо, останнім часом Uber стикається з проблемами в різних країнах світу. У США відносно компанії ведеться кілька розслідувань: прокуратура Сан-Франциско вивчає застосування онлайн-сервісом програми Greyball для обману регулюючих органів, Мін'юст США розслідує можливу дачу хабарів співробітниками Uber іноземними чиновникам. Згідно з даними джерел Bloomberg, ФБР і прокурори в Нью-Йорку відкрили розслідування про використання Uber шпигунської програми Hell для боротьби з конкурентом Lyft.

За словами представника Uber в Сан-Франциско Метта Коллемена, компанія працює за останньою справою зі слідством, а сам додаток Hell вже не використовується.

У серпні поліція Лондона заявила, що Uber не завжди повідомляє до правоохоронних органів про вчинені в його автомобілях злочини, а також зобов'язала 13 тис. водіїв компанії пройти ретельну перевірку на проблеми з законом.