Політика
Подобається

Пекін погрожує Вашингтону! Китайські бойові літаки двічі вторгалися у повітряний простір Тайваню

15/08/2023
Пекін погрожує Вашингтону! Китайські бойові літаки двічі вторгалися у повітряний простір Тайваню

Слава Україні! Корупція.Інфо – перші про головне. Підписуйтесь на наш новий канал інтерв’ю корупція інфо онлайн. Посилання в описі.

 

Протягом минулого тижня китайські військові літаки двічі порушували повітряний простір Тайваню. За повідомленнями влади острова, ці дії вінцюються у взаємодії з бойовими кораблями Китайської Народної Республіки, які перебувають у режимі підвищеної бойової готовності у Тайванській протоці. Події, пов'язані з активізацією китайської армії, співпадли з візитом віцепрезидента Тайваню до Сполучених Штатів, що зробило цей контекст ще більш вагомим.

 

Віцепрезидента Тайваню Вільяма Лая довгий час розглядають в Китайській Народній Республіці як одного з основних противників. Завдяки своєму багаторічному досвіду у політиці і уряді, він вибув на перший план в боротьбі за визнання Тайваню незалежною державою. Однак варто відзначити, що як Пекін, так і Тайбей заявляють про своє право бути представниками всієї Китайської території, включаючи Тайвань.

 

Офіційно обидві сторони позиціонують себе як Китай і прагнуть до визнання своєї суверенності над цілою територією Китайської Народної Республіки та островом Тайвань. Діалог про можливу відмову від цих претензій стосовно Тайваню триває вже довгий час, але дотепер політики, що готові до такого кроку, не набули значущої політичної сили.

ТЕРМІНОВО ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ, ЩОБ ПЕРШИМИ ОТРИМАТИ ІНФОРМАЦІЮ

 

Вільям Лай — нинішній віцепрезидент та один із трьох кандидатів. Тому його візит до США можна назвати частиною передвиборчої кампанії

“У цей вирішальний момент я хочу знову пообіцяти в цей час і в цьому місці, що незалежно від того, наскільки велика загроза авторитаризму для Тайваню, ми абсолютно не будемо боятися і труситися, ми підтримуватимемо цінності демократії та свободи. Світ і безпека в Тайванській протоці — це не лише проблема Тайваню, а й міжнародне питання, яке стосується всіх країн світу. Коли Тайвань буде у безпеці, світ буде у безпеці. Коли у Тайванській протоці буде мир, у всьому світі буде мир”, — зазначив Вільям Лай, віцепрезидент Тайваню.

 

Пекін завжди різко реагував на контакти між офіційними особами Тайваню і США, але цей сигнал, з точки зору Раї, має особливо загрозливий характер. Поряд із демонстративними повітряними нальотами китайських ВМС і ВПС навколо острова, Китай проводить спільні з Росією операції біля берегів Японії та Аляски. На думку аналітиків, така військова дипломатія є засобом залякування демократичних країн регіону.

 

“Захоплення Тайваню означає, що Китай отримає безпосередню нагоду домінувати в західній частині Тихого океану, а також контролювати морські шляхи, від яких залежать американські союзники, такі як Японія. І, ймовірно, зрештою зможе виштовхнути США з регіону”, — вважає колумніст, політичний оглядач Джонатан Саксті.

 

Комуністична партія Китаю відкрито заявила, що готує військову окупацію острова. Раніше в різних виступах голови КНР Сі Цзіньпіна йшлося про необхідність зробити це до 2027 року – столітньої річниці початку Громадянської війни в Китаї. Однак тепер китайські оратори та міжнародні експерти говорять про те, що Пекін може почати діяти набагато раніше, можливо, вже наступного року. Така конкуренція зумовлена тим, що Китай оточений стабільними демократичними державами, які є союзниками США, такими як Японія, Південна Корея, Тайвань і Філіппіни. Вони бачать у Китаї загрозу й активно розвивають свою оборонну промисловість. У результаті шанси Пекіна на успіх значно знижуються.

 

“Тобто цей трикутник — США, Японія, Корея має функціонувати бездоганно. Це розуміють у Білому домі, тому ми 18 серпня отримаємо історичні переговори у резиденції Кемп Девід — зимової резиденції президентів США — за участю Джо Байдена, Фуміо Кішиди та президента Юн Сок Еля. І це чудово. Я думаю, що вони закінчаться серйозними результатами та вмінням того, як вони реагуватимуть на перші зрушення китайської загрози”, — каже Артур Харитонов, президент ГО “Ліберально-демократичної ліги України”.т Відзначається, що через зростаючу загрозу з боку Китаю, Японія виводить на передній план відродження свого військово-промислового комплексу (ВПК). Відповідаючи на реальність змінюючоїся геополітичної обстановки в регіоні, Японія розглядає можливість внесення змін до своєї конституції, зокрема щодо зняття обмежень, передбачених статтею 9, яка регулює питання армії.

На цьому у мене все, підписуйтесь на наш канал, тисніть на дзвіночок. Наш Телеграм канал та сторінки інстаграм та фейсбук. Посилання в описі до відео. Почуємся.


                         



Коментарі