Економіка світу
Подобається

Нова холодна війна! Китай і США на межі конфлікту у Тихому океані!

15/08/2023
Нова холодна війна! Китай і США на межі конфлікту у Тихому океані!

Слава Україні! Корупція.Інфо ексклюзив – перші про головне. Підписуйтесь на наш новий канал інтерв’ю корупція інфо онлайн. Посилання в описі.

Китайські військові літаки двічі перетнули кордони острова протягом минулого тижня. За даними офіційних джерел острова, винищувачі та бомбардувальники діяли в суцільній координації з бойовими кораблями Китайської Народної Республіки, які перебувають у підвищеній готовності в Тайванській протоці. Ці дії збіглися з офіційним візитом віцепрезидента Тайваню до Сполучених Штатів Америки.

Владні кола Китаю вважають Вільяма Лая, віцепрезидента Тайваню, одним з основних антагоністів, який має значний досвід у сфері політики та уряду, і відкрито бореться за визнання Тайваню незалежною державою. Нестикування полягає в тому, що як Пекін, так і Тайбей офіційно вважають себе представниками Китаю та претендують на усю територію Китайської Народної Республіки, включаючи острова Тайвань. Обговорення питання про відмову від таких претензій до Тайваню триває довгий час, проте до цього часу на владу не приходили політики з таким підходом. Однак ситуація може зазнати змін уже у січні, коли на острові відбудуться президентські та парламентські вибори.

В поточний момент Вільям Лай обіймає посаду віцепрезидента та є одним із трьох аспірантів на цю посаду. Таким чином, його поїздка до Сполучених Штатів можна сприймати як складову передвиборчої кампанії.

На цьому важливому етапі я підтверджую, що незважаючи на загрозу авторитаризму для Тайваню, ми стоїмо міцно. Ми залишаємось незламними у своїх переконаннях та дотримуємо цінностей демократії та свободи. Ситуація в Тайванській протоці важлива не тільки для нашої країни, а й для міжнародної спільноти. Безпека в Тайвані означає безпеку світову. Коли на Тайванській протоці панує мир, весь світ перебуває в гармонії, підкреслив Вільям Лай, віцепрезидент Тайваню.

Пекін завжди гостро реагує на будь-які зв'язки між представниками Тайваню та США, але через позицію Лая, цього разу сигнали стали особливо загрозливими. Помітною ознакою стали провокаційні акти від китайського флоту та авіації, що здійснювали демонстративні рейди навколо острова. Крім того, КНР почала спільні військові маневри з Росією в акваторіях біля Японії та Аляски. За словами експертів, така військова дипломатія є способом інтимізації демократичних сил у регіоні.

"Захоплення Тайваню матиме за наслідок домінування Китаю в західній частині Тихого океану, а також контроль над морськими маршрутами, які мають важливе значення для американських союзників, таких як Японія. Ймовірно, це також може призвести до витіснення США з цього регіону", — висловив думку колумніст і політичний аналітик Джонатан Саксті.

ТЕРМІНОВО ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ, ЩОБ ПЕРШИМИ ОТРИМАТИ ІНФОРМАЦІЮ

 

Комуністична партія Китаю відкрито декларує свої плани щодо вживання силових заходів для захоплення острова. Раніше у різних виступах глави Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна згадувалася необхідність реалізації цього плану до 2027 року – сторіччя з початку Громадянської війни в Китаї. Проте, тепер китайські оратори та міжнародні аналітики висловлюють думку, що Пекін може розпочати втілення цих планів раніше, можливо, навіть у наступному році. Цей поспіх пов'язаний з тим, що морем КНР оточені стійкі демократичні союзники Сполучених Штатів: Японія, Південна Корея, Тайвань та Філіппіни. Ці країни бачать у Китаї потенційну загрозу та активно розширюють свої військові потенціали. Це значно підриває шанси Пекіна на досягнення успіху у своїх планах.

Отже, цей трикутник – США, Японія, Південна Корея – має діяти стійко. Це зрозуміло в адміністрації Білого дому, тому очікуємо історичні переговори 18 серпня в резиденції Кемп Девід, зимовому притулку президентів Сполучених Штатів. У заході беруть участь Джо Байден, Фуміо Кішида та президент Південної Кореї Юн Сок Ель. Це дуже важливо. Я впевнений, що ці зустрічі призведуть до значущих результатів і визначать, як вони реагуватимуть на перші прояви китайської загрози, – відзначає Артур Харитонов, глава Громадської Організації "Ліберально-демократична Ліга України".

Під час нестриманої тривоги через Китайську загрозу, Японія активно оживляє свій військово-промисловий комплекс і збирається внести поправки до своєї конституції, зокрема щодо вилучення статті 9 – заборони на наявність власних військ. Тимчасово, Південна Корея посилює співпрацю зі Сполученими Штатами. У липні цього року, вперше за 30 років, американські атомні підводні човни почали виходити в порти військових баз країни.

На цьому у мене все, підписуйтесь на наш канал, тисніть на дзвіночок. Наш Телеграм канал та сторінки інстаграм та фейсбук. Посилання в описі до відео. Почуємся


                         



Коментарі