Політика
Подобається

Чи пошириться ракова пухлина на Молдову: чому росія немає сил нападати на ще одну країну

29/03/2023
Чи пошириться ракова пухлина на Молдову: чому росія немає сил нападати на ще одну країну

Росія проти Молдови. Чому ракова пухлина світу ніяк не може заспокоїтися та перестати нападати на інші країни?
У НАТО не бачать реальної загрози нападу Росії на Молдову. Москва не володіє необхідними ресурсами, щоб прокласти сухопутний коридор до Придністров'я і "зімкнути петлю".
Такими висновками поділився заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане в інтерв'ю виданню TVR INFO.

Він заявив: "Я говорив і повторюю, що ми не бачимо ризику неминучого військового нападу на Республіку Молдова з боку Російської Федерації. З дуже простих причин: у них не вистачає ресурсів, щоб доїхати до Одеси, Придністров'я і замкнути петлю".
Однак, за словами Джоане, РФ продовжує вести проти Молдови гібридну війну із застосуванням усіх можливих засобів. Сюди відносяться і мітинги проти чинної влади з метою нашкодити демократично обраному уряду.
"Спроба повалити обраний демократичний режим є активною операцією. Мобілізація політичних сил, комунікація, дезінформація, брехня використовуються [росіянами] в дуже великих масштабах в Молдові", — додав Джоане.
Загроза для Молдови з боку Росії
Як повідомило видання CNN, у Молдові певне коло осіб, пов'язане з російською розвідкою, прагнуло підняти сфабриковане повстання. Вони хотіли повалити чинну владу і встановити проросійський уряд.
В середині березня в Молдові розкрили агентів РФ. Як повідомив начальник поліції країни Віорел Чернаутяну, було допитано 25 підозрюваних, 7 з яких заарештували.
Приблизно в той же час проросійська партія "Шор" організувала мітинги у кількох населених пунктах Молдови. Протестувальники перекрили дороги і вигукували гасла проти чинного президента Маї Санду.
У Великобританії найкращим способом захистити Молдову від Росії назвали надання військової допомоги Україні. Адже саме наша країн воює з державою-агресором. Кращий спосіб захистити Молдову від російського нападу  – це не відправляти їй військову підтримку, а допомогти Україні.
Про це заявив Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, пише CNN. "Ми твердо віримо, що один з кращих способів захистити Молдову від фізичного нападу – допомогти українцям захистити себе від російської агресії", – сказав він на прес-конференції під час офіційного візиту до Молдови.
Він зазначив, що мало хто розуміє закулісну тактику зловмисної діяльності Росії краще, ніж Молдова і Грузія. "Велика Британія не буде сидіти склавши руки, поки Москва кричущим чином підриває їх демократію, суверенітет і територіальну цілісність", – додав Клеверлі.
Як відомо, 16-17 березня у Клеверлі заплановані поїздки в Грузію і Молдову. Кишинів повинен отримати більше 12 мільйонів доларів фінансування економічних реформ і реформ управління, в тому числі в енергетичному секторі.
Також він оголосить про внесок у розмірі понад 600 тисяч доларів, спрямований на створення умов для вільних і справедливих виборів у 2024 році та їх захист від зовнішнього втручання.
"Велика Британія нарощує фінансову підтримку Молдові та Грузії, оскільки вони продовжують страждати від дестабілізуючого впливу незаконного вторгнення Путіна в Україну", – йдеться у заяві.
"Цілі Росії в Молдові поділяються на військово-політичні, торговельно-економічні та гуманітарні та розбиті за ступенем терміновості – до 2022, 2025 та 2030 років", – йдеться в матеріалі "Агентства".
Зокрема до 2025-го року у адміністрації Путіна хотіли сформувати у Молдові проросійські настрої за рахунок дружніх з РФ політичних рухів. В тому числі повинна Москва мала перешкоджати "румунізації" та збільшувати росіянізацію за рахунок освіти російською мовою.
У документі йшлося і про інші довгострокові цілі Росії. Однією із них стала встановлення російської мови як мови міжнаціонального спілкування в Молдові, зокрема через забезпечення присутності в країні російських ЗМІ. Також протягом 2021-2030 рр. Росія має активно боротися із впливом НАТО, ЄС, США, Туреччини та України на Молдову.
Росія завжди хоче контролювати все та всіх, для них основна мета – це руйнування життя інших людей та збагачення власної території будь-якою ціною. Проблема росіян у цій всій ситуації, що вони свято вірять пропаганді своєї влади та підтримують такі злочинні дії. Проте чи ще довго це буде відбуватися? Адже німці теж підтримували Гітлера під час Другої світової війни, але з часом рожеві окуляри розбилися склом всередину. 


                         



Коментарі