Політика
Подобається

ООН закриває очі! Пора змінювати закон. рф покине організацію!

23/09/2022
ООН закриває очі! Пора змінювати закон. рф покине організацію!

росія більше не можу бути членом ООН, її потрібно негайно виключити з неї та докласти до цього зусиль. Про це зазначив Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу в ефірі українського телемарафону.

Чоловік наголосив на необхідності внесення правок у документи:

«Нам терміново потрібно змінити статут ООН у частині, щоб країна-агресор автоматично виключалася з ООН. Якщо у неї є право вето, то щоб вони не могли його застосовувати».

У Дмитра Лубінця попередньо запланована зустріч у Женеві з керівництвом Міжнародного комітету Червоного хреста. В контексті цього він нагадав про досвід міжнародної організації Amnesty International:

«Якщо ми терміново не побачимо від них якихось дієвих алгоритмів дій щодо рф, то ми маємо про це публічно казати. Знову ж таки, Україна показала, що вона може публічно змушувати міжнародні організації виконувати свій мандат.»

Розповів про дієвість звіту, опублікованого цією організаціє щодо ЗСУ, бо на нього відреагували і Президент України Володимир Зеленський, і українські дипломати та правозахисники. А керівниця українського офісу Amnesty International подала у відставку.

«І від мене, у тому числі, був офіційний публічний лист на керівництво, і ми побачили, що 400 донорів лише за перший місяців відмовилися від співпраці, що один з найстаріших засновників вийшов. І фактично це наразі організація, яка перебуває на межі свого закриття.»

Тому він запенив, якщо щось подібне буде зроблене зі сторони МКХЧ і опиниться в полі зору представників українського керівництва, то їх теж чекатиме публічна оцінка такої діяльності з боку української влади.

«Хто знає, можливо, це їх змусить все ж таки виконувати свою роботу.»

Лубінець наголосив на тому, що наша влада має чудову позицію:

«І наші дипломати, наш Президент, наші народні депутати – всі, хто приймають у цьому участь, – вони дійсно зайняли, на мій погляд, тут дуже правильну чітку позицію.»

Сьогодні у Нью-Йорку рпочалося засідання Ради безпеки ООН з питань підтримки миру і безпеки України. У ньому беруть участь Високий представник ЄС Жозеп Боррель, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, представники Німеччини, Литви, Польщі, Чехії, України та білорусі.

Окрім цього, на тему агресії рф в України висловився ряд посадовців інших держав під час виступів на 77-й Генасамблеї ООН.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда сказав, що він розчарований у Організації Об’єднаних Націй та недієвістю її дій. Він закликав до реформ, які дозволять ООН краще захищати глобальний мир і порядок.

«Раніше Організація Об’єднаних Націй відігравала центральну роль у підтримці миру в усьому світі, але фундамент міжнародного порядку зараз дуже похитнувся.»

Акцентував увагу й на тому, що тепер постає питання про потребу існування такрї організації, яка не дотримується своїх обіцянок, та не може нічого вдіяти під час військової агресії в одній з країн Європи:

«Ми повинні усвідомити, що цілісність Організації Об’єднаних Націй під загрозою через вторгнення в Україну росії, яка є членом Ради Безпеки ООН.»

Міністр закордонних справ і міністр оборони Ірландії Саймон Ковні під час засідання Ради Безпеки ООН міністерського рівня щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні наголосив на тому, що рф неодноразово порушує закон та міжнародні права:

“Вторгнення росії в Україну – це порушення принципів Статуту ООН. Це – грубе порушення міжнародного права. Це – спроба змінити міжнародно визнані кордони шляхом використання сили.”

Закривання очей на дії путіна та його армії, не дасть позитивного результату в такій ситуації:

"Якщо ми не зможемо притягнути росію до відповідальності, то ми дамо сигнал великим впливовим країнам, які безкарно можуть наживатися на своїх сусідах.”

Під час цього ж засідання, виступив з промовою премʼєр-міністр Королівства Норвегія Йонас Гар Стере:

"Воєнна агресія росії – це напад не лише на Україну, а й на принципи та цінності Статуту ООН. Український народ віддає свої життя, відстоюючи ці універсальні цінності та свою незалежність. І він може розраховувати на подальшу підтримку Норвегії у цій боротьбі.”

Українські лідери та представники держав, які є членами ООН, неодноразово наголошують на тому, що чинить росія, скільки на її рахунку порушень, за які вона не понесла відповідальності. ООН пора почати виконувати свої обов’язки та карати всіх винних та причетних до такого, а також змінювати статут, щоб не бути союзником країни-агресора.


                         



Коментарі