Економіка України
5

Газу вистачить! Економічна незалежність – видобуваємо газ самостійно

22/12/2021
Газу вистачить! Економічна незалежність – видобуваємо газ самостійно

Компанія «Укргазвидобування», що входить до складу Нафтогазу, запустила перший ступінь стиснення газу Червонодонецької дотискної компресорної станції (ЧДКС) у Харківській області. Видобуток газу збільшується приблизно на 250 тисяч кубометрів газу на добу.

 

 

Про це повідомляє Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України».

 

«Сьогодні ми відкрили перший ступінь Червонодонецької ДКС, яка дозволить отримати додатково 100 млн куб. м газу на найбільшому в країні Шебелинському родовищі у 2022 році», — прокоментував голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

 

Вітренко також додав, що збільшення кількості видобутку газу є вагомим фактором зміцнення енергетичної незалежності України. Окрім цього, такі тенденції створюють надійні шляхи забезпечення українських споживачів газом.

 

За словами Юрія Вітренка, видобуток власного газу зменшувався останні кілька років. Причин для цього було достатньо, але в другому півріччі 2021 року вдалося стабілізувати видобуток. Більше того, кількість самостійно видобутого газу збільшилась – це стало можливим завдяки впровадженню в компанії нових технологій та підвищенню ефективності управління.

 

Збудований 1-й ступінь ЧДКС замінить старий комплекс обладнання, який працював уже понад 50 років – від початку експлуатації станції. Зазначимо, що за цей час Шебелинське родовище виснажилося на 90%, втім продовжує давати понад 9% всього українського газу.

 

«Більшість родовищ, які наразі експлуатує Укргазвидобування, перебувають на завершальній стадії розробки. На Шебелинському родовищі залишилося близько 15% від початкових запасів», – зазначив директор дивізіону «Розвідка та Видобування» Нафтогазу Олександр Романюк.

 

Романюк також додав, що запуск оновленої Червонодонецької ДКС дасть змогу видобути залишкові запаси, які раніше, без використання нових технологій, були недосяжними. Окрім Червонодонецької станції, цього року було введено в експлуатацію й інші об’єкти наземної інфраструктури, які також дозволяють компенсувати природне падіння видобутку та навіть збільшувати видобуток на певних групах родовищ.

 

Нагадаємо. що Шебелинське, розташоване в Харківській області, родовище є найбільшим в Україні. Родовище відкрите 1950 року та введене в експлуатацію 1956 року. Максимальний річний видобуток на родовищі на піку його розробки у 1971 році сягав 31,3 млрд куб. м. З початку експлуатації родовища з нього видобуто 633,1 млрд куб. м. Наразі середньодобовий видобуток на родовищі складає понад 5 млн куб. м газу.