Економіка України
3

5 хвилин тому! Газ дорожчає – підвищення цін в опалювальний сезон?

17/12/2021
5 хвилин тому! Газ дорожчає – підвищення цін в опалювальний сезон?

У Європі продовжує зростати вартість на газ, що спричиняє різницю між роздрібною та ринковою ціною. Через це «Нафтогаз» може не зберегти чинні тарифи.

 

 

Про ризики повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Вітренко також зазначив, що лише за один рік європейські ціни на газ зросли в 7 разів. Наразі держава робить все можливе, щоб населення не переплачувало цю різницю. Юрій Вітренко також зазначив, що розбіжність в цінах колосальна: ринкова вартість становить 45 гривень, а роздрібна – 8.

Така різниця спричинила мільярдні збитки в бюджеті. Компанія більше не має можливості покривати різницю, тому це питання потребує якомога швидшого вирішення серед депутатів.

«Якщо збережуться такі ціни, то ми, як національна компанія, не зможемо покривати розбіжність в сумах», – додав Вітренко.

Ціни на газ на спотовому ринку особливо чутливі до зовнішніх чинників. Експерт енергетичних ринків Валентин Землянський стверджує, що вартість газу збільшилась через ситуацію навколо «Північного потоку-2».

Зокрема на це вплинула заява нового глави німецького МЗС Анналени Бербок. Вона зазначила, що «Північний поток-2» наразі не сертифікований, адже існує невідповідність вимогам енергетичного законодавства Європи.

Землянський також додає, що ще однією можливою причиною нестабільного тарифу на газ може бути відмова від довгострокових контрактів з Росією. Хоча довгострокові контракти в Європі в будь-якому разі мають прив’язку до спотових цін.

Рекордну ціну на газ на світовому ринку зафіксували 5 жовтня – тоді вартість становила $2000 за тисячу кубів. «Я не відкидаю можливості, що ціна підніметься до $2000 і зараз», – додає Землянський.

Нагадаємо, що з 1 травня 2021 року всіх українців автоматично перевели на фіксовану вартість газу. Тариф діятиме до 30 квітня 2022 року. Договірні відносини з постачальником «Нафтогаз» налагоджені, саме тому населення може бути впевнене, що в період опалювального сезону газ точно не подорожчає.

 


                         



Коментарі