Головні Новини
Подобається

В Україні знову зросте ціна на газ: Опублікований липневий тариф

25/06/2021
В Україні знову зросте ціна на газ: Опублікований липневий тариф

"Нафтогаз України" підвищив ціну на газ у липні до 13,13 грн за куб. м для побутових абонентів

 

 

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт компанії.

Зазначим, що у порівнянні з червнем підвищення становить близько 10%.

Як відомо, у червні ціна на газ становить 11,94 гривень за кубометр.

Водночас ціна не зміниться для тих, хто обслуговується на річному тарифі. Для них зберігається фіксована ціна – 7,96 гривень за кубометр.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що "Нафтогаз" підвищив ціну на газ у червні до майже 12 грн.

 

"Місячна ціна є індикативною і підтверджує ефективність річного тарифного плану "Фіксований", мета якого – захистити клієнтів від цінових коливань на ринку", – наголосили у "Нафтогазі".

Так, ціна газу в тарифному плані "Місячний" у червні становить 11,94 грн за 1 куб. м.

Водночас клієнти газопостачальної компанії "Нафтогаз України" у межах річного тарифного плану "Фіксований" мають одну з найбільш вигідних цін на газ – 7,96 грн за 1 куб. м.

У компанії наголосили, що підключення до тарифного плану "Місячний" відбувається тільки за бажанням клієнта. Поза цим (за замовчуванням), всі клієнти обслуговуються у річному тарифному плані "Фіксований".

"У клієнтів газопостачальної компанії, які підключили тарифний план "Річний" у минулому році, умови не змінюються, як і ціна на газ, яка зафіксована умовами укладеного договору і терміном до його завершення", – зауважили у НАК.

Повідомляється також, що нині компанія працює над тим, щоб у липні презентувати нову пропозицію на ринку – сезонний тарифний план із можливістю оплати рівними частинами.

Уточнюється, що ціна на газ у тарифному плані "Місячний" зумовлена ​​ситуацією на європейському ринку, де ціни на газ є одними з найвищих за останні 4-5 років, і станом на початок червня продовжували зростати.

У прес-службі зазначили також, що ціни на газ в Україні завжди корелюються з європейськими хабами, оскільки наша країна – інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року.

"Україна імпортує 30% від загальних обсягів споживання, тому ціни на газ формуються, виходячи з динаміки цін на європейських торгових майданчиках. У середньому на початок червня ціни на газ в Європі досягали 25,9 євро за 1 МВт-год, що трохи більше 270 дол. за тисячу кубометрів", – додали у "Нафтогазі".

Крім того, у НАК вважають, що це зумовлене коливаннями цін на енергоринку через те, що РФ штучно обмежує поставки газу з метою створення тиску для завершення будівництва "Північного потоку-2".

"Також на зростання цін впливає кон'юнктура глобальних ринків, зокрема, високі ціни на скраплений природний газ в Азійському регіоні. Наприклад, на кінець травня ціни на газ в Китаї зросли на 11% до попереднього місяця і на 43% порівняно з травнем минулого року. Тому високі ціни на газ в Китаї і Азійському регіоні загалом створюють сильну конкуренцію серед постачальників", – підсумували у прес-службі.

Нагадаємо, що з 20 травня Кабінет міністрів більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго, тому не зобов’язує "Нафтогаз" продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною. 


                         



Коментарі