Економіка України
6

Кабмін знову змінює законопроект, чи вартує чекати змін на краще?

23/06/2021
Кабмін знову змінює законопроект, чи вартує чекати змін на краще?

У міністерстві економіки відкликали раніше розроблений законопроект про скасування експорту лісу-кругляка, замінивши його новим документом.

 

Як повідомляє "Європейська правда", з 22 червня по посиланню на сайті Мінекономіки, де був попередній законопроект, знаходиться новий – "Про внесення змін до закону України" Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів ".

Також метою законопроекту названо "сумлінне виконання постанови Арбітражної групи в рамках спору у зв'язку з тимчасовою забороною експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді".

Як пояснює ЄвроПравда високопоставлене джерело в міністерстві, попередній законопроект був підготовлений Держлісагентством, яке робило наголос на систему чіпування та електронного обігу деревини – ці заходи повинні компенсувати негативний вплив від скасування мораторію.

Новий законопроект спрямований на створення прозорого ринку деревини. Зокрема, більш детально прописана процедура видачі та відкликання сертифікатів про походження лісоматеріалів та окремих виробів з деревини, який є обов'язковою вимогою для експорту деревини, а також оприлюднення всіх виданих сертифікатів у вигляді електронних документів на єдиному державному інформаційному веб-порталі "Єдине вікно для міжнародної торгівлі ".

Варто відзначити, попередній законопроект був розроблений без консультацій з Офісом президента і Верховною радою, а тому, за оцінками співрозмовників ЄвроПравди, він мав мінімальні шанси на прийняття.

Нагадаємо, у 2015 році Україна прийняла тимчасову заборону такого експорту. Це рішення викликало протести в ЄС, де звинуватили Київ в порушенні Угоди про асоціацію. У січні 2020 року Україна і ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону України експорту кругляка. В кінці 2020 року вона має постановити, що Україна має право обмежувати експорт лісу за певних обставин, але водночас повинна відкоригувати свою заборону від 2015 року. Тоді в Єврокомісії заявили, що Україна повинна незабаром скасувати прийнятий у 2015 році мораторій.

В кінці минулого року арбітраж визнав цю заборону суперечить Угоді про асоціацію, залишивши за Україною вибір механізму, як тільки буде прибрана ця дискримінація.


                         



Коментарі