Головні Новини
Подобається

Щойно! Нацрада влупила по проросійському каналу. Заклики до їх фізичного знищення-такого ще не було.

14/05/2021
Щойно! Нацрада влупила по проросійському каналу. Заклики до їх фізичного знищення-такого ще не було.

Телеканал "Zik" повинен заплатити більше 341 тисячі гривень штрафу за "заклики до розв'язування агресивної війни" в ефірі програми, в якій брали участь екс-нардепи Надія Савченко та Михайло Добкін.

Страна. Юа повідомляє, що таке рішення на засіданні у четвер, 13 травня, ухвалила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

За даними регулятора, 26 листопада 2019 о 18:00 в ефірі телеканалу "ZIK" транслювалася передача "Кожен з нас Президент", з повтором 27.11.2019 о 01:23 і 6.00. Участь в ній брали народний депутат України VIII скликання Надія Савченко, народний депутат України IX скликання Ренат Кузьмін, які були в студії, а також Михайло Добкін, який приєднався до обговорення питань за допомогою інтернет-зв'язку.

"Під час перевірки на підставі моніторингу 26.11.2019 і 27.11.2019 було зафіксовано поширення в ефірі ряду висловлювань, що суперечать нормам чинного законодавства", – стверджує відомство.
Зокрема, на думку регулятора, в цій передачі Добкін у відповідь на пропозицію нардепа Кузьміна дати правову оцінку недавнім подіям в Україні, "висловився в формі непрямого призову до насильства, з використанням мови ненависті на адресу конкретних осіб, які є представниками політичних сил, які в 2014 – 2019 роках перебували на вищих керівних посадах в країні
".

Йшлося, зокрема, про Петра Порошенка, Олександра Турчинова, Андрія Парубія та Олега Тягнибока.

"Необхідно на місяць-два, максимум – три ввести в країні воєнний стан. І за законами воєнного часу на центральній площі – там, де пролилася перша кров людей, повісити Порошенко, Турчинова, це чудо з керівництва "Свободи" – Тягнибока, а Парубія повісити догори ногами на Будинку профспілок в Одесі ", – заявив тоді в прямому ефірі Добкін.
"Заклик до їх фізичного знищення може мати на меті залякування та дискримінацію патріотично налаштованої частини населення, яка підтримує активну протидію країні-агресору, загрози і підбурювання до насильницьких дій, які мають ознаки розпалювання національної ворожнечі та ненависті", – йдеться в повідомленні.
У свою чергу Савченко, яка була ведучою програми, підтримала таку позицію Добкіна.

"Ми приходимо до таких фраз як" воєнний стан "," повісити "," розстріляти ". Ми приходимо до тих слів, і я їх не боюся, тому що ми розуміємо, що це найбільш ефективний і дієвий метод для того, щоб можна було встановлювати справедливість ", – сказала вона.
Трансляція програми тричі відбувалася без змін або редакційної модерації, що, на думку регулятора, свідчить про свідоме поширення відповідної інформації телеканалом «ZIK».

На думку членів Нацради, телеканал порушив статтю 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", санкції якого передбачають оприлюднення попередження, а також статтю 72, санкції якої передбачають виплату штрафу в розмірі 25% ліцензійного збору (для телеканалу Z ZIK ця сума складає 341 067 , 50 грн).


                         



Коментарі