Технології
Подобається

Уже з 1 лютого: Що станеться з інтернетом у цей день?

31/01/2019
Уже з 1 лютого: Що станеться з інтернетом у цей день?

1 лютого 2019 року – знакова дата для всієї мережі інтернет. У цей день запрацюють нові стандарти протоколу DNS (Domain Name System, система доменних імен).

Дату в мережі прозвали Flag Day (День прапора). Багато хто побоюється, що сайти багатьох компаній і держорганів постраждають від цього переходу.

Інститут розвитку інтернету (ІРІ) повідомив, що робота сайтів держорганів і банків, які не підтримують новий стандарт, з початку лютого зупиниться і стане недоступною по всьому світу. Хтось і зовсім бачить в цьому повторення "проблеми 2000 року".

"Тема перебільшена так само, як свого часу" проблема 2000 ", коли багато компаній витрачали величезні кошти, щоб виключити втрату даних при переході в нове тисячоліття. Це не торкнеться приватних компаній, оскільки вони стежать за подібними ситуаціями. Перебої, можливо, можуть бути у державних сайтів ", – зазначив гендиректор інформаційно-аналітичного агентства Telecom Daily Денис Кусков.

DNS – це комп'ютерна розподілена система, яка зберігає інформацію про доменні імена, привласнених IP-адресами. Протокол DNS був розроблений ще в 1980-х роках. Зрозуміло, версія давно не відображає сучасних вимог і потребує удосконалення.

Вирішити недоліки старого протоколу покликаний новий стандарт EDNS, робота над яким почалася в 1999 році. Він дозволяє використовувати надбудови, здатні поліпшити безпеку системи, а також підвищити її продуктивність.

До речі, це не перший подібний великий перехід. З метою удосконалити систему вже був впроваджений стандарт DNSSEC для підвищення безпеки. Глобальне оновлення ключів DNSSEC відбулося в жовтні 2018 року безболісно для всього інтернету. Тепер настала черга нового стандарту EDNS, впровадження якого якраз і заплановано на 1 лютого.

Зараз якщо сервер надсилає запит у новому форматі і не отримує на нього відповідь, то він посилає запит ще раз в старому форматі – на випадок, якщо авторитетний сервер має застаріле програмне забезпечення. Однак після 1 лютого сервер не буде більше використовувати старий формат запиту – він буде питати тільки один раз. Тобто програмне забезпечення, яке відповідає за роботу DNS, просто припинить приймати трафік, який не відповідає новому стандарту EDNS.


                         



Коментарі