Технології
Подобається

7 способів використовувати сонячні панелі

11/01/2019
7 способів використовувати сонячні панелі

Електрогенеруючі системи на сонячних батареях все ще новинка на вітчизняному ринку. Однак у світі такі перетворювачі енергії активно експлуатують. Серед їх плюсів: екологічність, довговічність, простота експлуатації. За електрику з поновлюваних джерел енергії не потрібно платити. Ви витрачаєте гроші лише на фотоелектричне обладнання та монтаж. А що отримуєте натомість? Ось лише сім задач, заради яких варто купити сонячну електростанцію.

1. Для автономного електропостачання

Установка сонячних панелей – один з можливих варіантів налагодити електропостачання на об'єктах, віддалених від централізованої інфраструктури. Якщо поруч з базою відпочинку, складом, тепличним господарством немає ліній електропередач і прокладати ЛЕП дорого, є сенс облаштувати на даху або прилеглій території автономну сонячну електростанцію.

Система складається зі стандартних полікристалічних або монокристалічних кремнієвих модулів, автономного інвертора і акумуляторних батарей. Сонячним днем ​​електрика, згенерована панелями, проходить через інвертор, перетворюється і надходить до споживача. Надлишки енергії накопичуються в АКБ, щоб потім витрачатися при нестачі генерації.

2. Для резервного електропостачання

У регіонах з нестабільною подачею електрики від загальної мережі доцільніше встановлювати гібридну станцію. Система має схожу комплектацію, але підключається до зовнішньої електромережі. Працює в двох режимах – мережевому і автономному. Надлишки генерації можуть надходити як у загальну мережу, так і в акумулятор. В аварійних ситуаціях (наприклад, під час обриву ЛЕП) фотоелектрична система переходить на автономний режим: електроприлади харчуються від АКБ.

3. Для зниження енергоспоживання від загальної мережі

Щоб зменшити рахунки за електрику, можна встановити невелику гібридну або мережеву сонячну станцію. Установки потужністю 3-5 кВт вистачає частково або повністю покрити енергоспоживання домогосподарства. З травня по вересень, коли рівень інсоляції високий, від загальної мережі можна взагалі не харчуватися, а значить, не платити за електрику. Частину року недолік вироблення покривається за рахунок централізованого електропостачання, але комунальні рахунки все одно будуть меншими.

4. Для заробітку на «зеленому» тарифі

Мережева/гібридна сонячна електростанція потужністю понад 10 кВт може бути джерелом пасивного доходу. Генерації середньої і великої домашньої установки вистачає не тільки для власних потреб, а й для заробітку. Надлишки електроенергії надходять в загальну мережу, а Обленерго зобов'язане викуповувати їх за особливим «зеленим» тарифом. Для отримання прибутку необхідно купити і встановити обладнання, відкрити банківський рахунок, облаштувати вузол обліку енергії, узгодити схему підключення і підписати договір продажу електрики з місцевою енергорозподільчою компанією.

5. Для автономного гарячого водопостачання та опалення

Найпростіший спосіб налагодити систему ГВП в приватному будинку, на дачі або базі відпочинку – встановити сонячний колектор. Але є і альтернативні пристрої – водонагрівачі на сонячних батареях. Вони складаються з фотомодулів, інвертора, бойлера або бака-накопичувача. Можуть працювати від сонячних панелей і від загальної мережі. Деякі здатні перенаправляти надлишкову енергію на заряд АКБ. На відміну від колекторних інверторні системи ГВП мають високу продуктивність цілий рік, функціонують без теплообмінників, насосів, трубопроводів.

6. Для автоматичного зрошення та поливу

Автоматичні поливні системи можуть працювати від електромережі, дизельного генератора або сонячних батарей. Використання останніх передбачає повну автономність від централізованого електропостачання. Система незамінна в сільськогосподарських регіонах без ЛЕП. Сонячні системи поливу/зрошення складаються з фотомодулів, частотного перетворювача, насоса і дизельного генератора. Актуальні для фермерських, тепличних, садово-оранжерейних господарств.

7. Для зарядки електрокарів

Останні десять років сонячні панелі активно встановлюють на території автозаправних комплексів. тенденція закономірна: число електромобілів і гібридів зростає, а електрика з традиційних джерел дорожчає. Установка фотомодулів дозволяє власникам АЗС заробляти на зарядці електрокарів і постачанні енергії в загальну мережу (по «зеленому» тарифу), економити на власному споживанні.

Отже, сонячну електростанцію можна використовувати для автономного та резервного електропостачання, в системах ГВП та опалення. Від фотомодулів харчуються автоматичні поливні системи, електричні автомобілі та гаджети.


                         



Коментарі