Головні Новини
Подобається

Яка ситуація в Україні з роботою: бізнес-сезон не забезпечив збільшення вакансій

03/12/2018
Яка ситуація в Україні з роботою: бізнес-сезон не забезпечив збільшення вакансій

Зарплати зростають у нянь і падають у будівельників

На жовтневому ринку праці дива – відчутної надбавки пропозицій роботи – не відбулося. Вересневі (ймовірно, сезонні) сплески активності в окремих сферах ("Туризм / готельний бізнес", "Освіта") тенденцією не стали, і в жовтні їх частка на ринку навіть скоротилася, повідомляють фахівці експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна. Ці настрої відзначають і аналітики платформи OLX Робота, називаючи найактивнішим місяцем за останній період серпень.

Найактивніше на ринку праці зараз поводяться роботодавці в сферах "Рітейл", ІТ, "Маркетинг / реклама / PR", "Виробництво" і шукають адміністративний персонал. А ось в областях "Туризм / готельний і ресторанний бізнес", "Наука і освіта", "Мед-/ фармсектор" пропозиції викладали рідше.

"Зате зміцнилися позиції претендентів в рубриках "Інформаційні технології / Інтернет / Телеком"; "Маркетинг / реклама / PR"; "Будівництво / нерухомість", – говорить Катерина Криворученко, керівник кадрового порталу hh.ua. – Більшість вакансій розмістили роботодавці з Київської, Харківської, Дніпровської областей".

Найменше – на Львівщині.

"Найчастіше шукали будівельників – пропозиція для них подвоїлася порівняно з весною. На 30% стало більше вакансій в сфері виробництва і енергетики", – говорить Марія Абдулліна, керівник напрямку OLX Робота.

Пропозиції в категорії "Сервіс і побут", де шукають прибиральників і помічників по будинку, цікавили претендентів більше, ніж робота за кордоном, стверджують аналітики сайту. На вакансії в сферах громадського харчування, логістики і транспорту, в категорії "Охорона і безпека" люди реагували слабо.

"Зате максимум відгуків (2739) отримала вакансія "менеджера з продажу в віконну компанію" з зарплатою 15 000 грн", – розповідає Марія.

Пропонована середня зарплата з весни, за словами Марії Абдулліної, практично не змінилася, але місцями скачки відзначалися.

"Наприклад, середня зарплата домашнього персоналу на нашій платформі зросла на 33%. Одна з явних причин – початок нового навчального року і старт бізнес-сезону, – каже вона. – В цей час сім'ям може стати в нагоді допомогу няні або домробітниці ".

А ось оплата праці в будівельній сфері з настанням холодів знизилась: хоч люди і потрібні, зарплати монтажників, різноробочих, електриків та інших майстрів зменшилися на 13%. Але навіть в цій ситуації будівельникам і раніше пропонують цілком гідні зарплати.

"В середньому – 10 000 грн. Приблизно стільки ж готові платити домашньому персоналу. Найменше – охоронцям і прибиральницям: 6000 грн", – говорить Марія Абдулліна.

Також експерт зазначає, що весь минулий квартал українці шукали додатковий заробіток.

"В рівній мірі їх цікавила повна зайнятість і підробітку з гнучким графіком", – стверджує Марія.

Експерти ринку праці не раз передрікали Україні кадровий голод. Він стимулює роботодавців підвищувати оклади, але кваліфікованих рук в умовах, коли активні і вмілі виїжджають, все менше. Дійшло до того, що контакти хорошох сантехніків-будівельників передають з рук в руки як цінну інформацію.

"Відсутність конкуренції – велика проблема. По суті, на ринку праці попит 1 до 1. Тому і освіту на низькому рівні: навіщо вчитися, і так візьмуть, – каже Анна Харламова, економіст, доцент КНУ ім. Т. Шевченка. – Звідси низька кваліфікація кадрів – і на рівні аналітиків, і серед менеджерів".

Але якість людського капіталу не поліпшити, поки доходи не зрівняються із зарплатами в сусідніх країнах.

"Також на допомогу може прийти креативна економіка (заснована на інтелектуальній діяльності і принципі ЗТ: "технології, талант, толерантність") і 4-та промислова революція (Індустрія 4.0). Вона скоротить число робочих місць. Тоді ті, що залишаться, будуть висококонкурентними", – говорить Харламова.

Індустрія 4.0 – це масове впровадження кіберфізичних систем у виробництво, побут, працю і дозвілля. Автоматизація процесів багатьох позбавить робочих місць. Це змусить людей міняти професію на більш інтелектуальну, що потягне за собою реформу системи освіти в цілому.

Джерело: segodnya.ua


                         



Коментарі