Головні Новини
Подобається

Національний банк України увів в обіг нову банкноту

25/09/2018
Національний банк України увів в обіг нову банкноту

Національний банк України у вівторок, 25 вересня, ввів в обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном та удосконаленою системою захисту. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Повідомляється, що починаючи від сьогодні, 20-гривнева банкнота нового зразка є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Вона перебуватиме у обігу одночасно з банкнотами 20 гривень зразка 2003 року. Громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

На оновленій банкноті номіналом 20 гривень збережено основні зображення банкноти зразка 2003 року:

  • на лицьовому боці посередині розміщено портрет Івана Франка;
  • на зворотному боці – зображення будівлі Львівського оперного театру.

"Праворуч від портрета, як і на решті банкнот нового зразка, розташовано оптично-змінний захисний елемент для візуального контролю. Він виконаний у вигляді стилізованого зображення квітки спеціальною фарбою (OVI), що змінює колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору з пурпурного (або малиново-фіолетового) на оливково-зелений.Збільшено також зображення номіналу, покращено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, удосконалено знак для розпізнавання людьми з вадами зору тощо", – йдеться у повідомленні НБУ.

"Українці зможуть розраховуватися одночасно банкнотами зразка 2003 та 2018 років необмежений період часу. Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 20-гривневі банкноти зразка 2003 року", – наголосив директор Департаментугрошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко та додав, що заміщення зношених банкнот новими – це процес, щовідбувається постійно і не завдає незручностей громадянам.

Також він повідомив, що першу партію оновлених 20-гривневих банкнот у кількості понад 5 млн штук розподілено між підрозділами Національного банку України в регіонах для подальшого розподілу між банками, які в свою чергу забезпечать українців новими банкнотами.

Нагадаємо, 12 березня стало відомо, що Національний банк України вирішив замінити монетами банкноти номіналом в 1, 2, 5 та 10 гривень.


                         



Коментарі