Технології
Подобається

Скільки українці заробляють на YouTube і за що їм платять

06/08/2018
Скільки українці заробляють на YouTube і за що їм платять

Як і скільки українці заробляють в YouTube: малолітні мільйонери й онлайн-казино

Безробітна одеська сім'я Твардовських кілька місяців тому купила собі маєток у Лондоні. Їхній щомісячний дохід, якщо вірити відкритим даним, становить не менше $100 тис. І це не реклама чергової фінансової піраміди. Сім'ю озолотили діти – 7-річний Максим і 5-річна Катя. Їхній батько Андрій Твардовський перетворив дитинство на справжній бізнес. Він знімає життя чад на відео і публікує в YouTube. Зараз на каналах Miss Katy і Mister Max загалом 18 млн підписників. За минулий місяць відео на каналі 7-річного Максима набрало 184,2 млн переглядів. Хлопчик, посміхаючись на татову камеру, заробив за 30 днів не менше $46,1 тис.

Канал Каті приносить батькам близько $60 тис. Заробляють Твардовські не тільки за допомогою партнерської реклами (до відео "прикручують" банери), а й на контекстній рекламі. Якщо в руках дитини – іграшка конкретної марки або дівчинка снідає пластівцями, за кілька таких відео сім'я може заробити на квартиру в рідній Одесі. Батьки створили і канали від імені своїх дітей, і розмістили рекламні пропозиції на одному з великих майданчиків.

Оголошення починається словами "Привіт, друзі! Я той самий Містер Макс, якого Ви вже знаєте!", а закінчується описом рекламних можливостей: інтеграція, згадки товару у відео, рекламні вставки.

До речі, і зараз серед найпопулярніших українських блогерів – одразу кілька дітей. Секрет їхньої популярності досі залишається закритим. Вік і стать своїх глядачів (до цих даних власники каналів мають доступ) батьки юних "ютуберів" не публікують. Але з огляду на те, що у рейтингу поряд із зірковими дітьми – канал із мультсеріалом про дівчинку і ведмедя – можна припустити, що значна частина глядачів українського сегмента YouTube самі ще діти.

Як і маленькі діти, популярністю користуються підлітки. Один із перших популярних блогерів – Рома Желудь – завоював мільйонну аудиторію, отримав рекламні контракти і поїхав до США. Але коли хлопець підріс і з підлітка перетворився на юнака в татуюваннях і з щетиною, інтерес до його відео зник. Якщо раніше відео набирали мільйони переглядів, зараз – кілька тисяч. Найпопулярніший український блогер Іван Гай також почав свою "кар'єру" будучи підлітком. Уже понад півроку він не публікує відео, але продовжує отримувати гроші. За даними socialblade, хлопець за минулі 30 днів за рахунок переглядів своїх старих роликів заробив близько $8 тис.

Зазначені доходи – мінімальні цифри за підрахунками платформи. Реальний заробіток залежить від низки чинників. Жіноча аудиторія "дорожча" за чоловічу, глядачі зі США оцінюються вище, ніж українські. Всі ці дані враховуються, коли платформа підраховує, скільки заробив "ютубер".

Ці приклади – швидше виняток з правил. Більшість блогерів про такі результати можуть тільки мріяти. Але заробляти за допомогою YouTube може практично будь-хто. Наприклад, дніпропетровський оперний співак Самвел Адамян знімає на відео спілкування з мамою, прогулянки з друзями, а іноді просто спілкується з підписниками. Деякі його відео тривають годинами, він не витрачає час на якісний монтаж або декорації. Проте при цьому знімає багато – за день може вийти одразу кілька роликів, кожен з яких набирає по 30-60 тис. переглядів. За даними платформи socialblade, місячний заробіток Самвела – $2,6 тис.

Щоб підключити монетизацію, на каналі має бути хоча б 4 тис. годин переглядів. Найчастіше блогери знаходять партнерські мережі, які допомагають розміщувати рекламу на їхніх каналах і надають технічну підтримку. Наприклад, на випадок, якщо канал заблокували або хтось вкрав фрагмент відео. За це "партнерка" забирає собі 20-30% доходу.

У середньому за 1 млн переглядів можна отримати $1 тис. Але цифри ці дуже приблизні, вони залежать від залучення аудиторії, від того, як швидко прокручують рекламу, чи переходять за посиланнями, що спливають внизу відео тощо.

Щоб підключитися до однієї з популярних партнерських програм, потрібно мати як мінімум 10 тис. підписників і бути старше 14 років. Але насправді заробляти можна майже не зі старту, якщо відео дійсно користуються популярністю.
 


                         



Коментарі