Технології
Подобається

Смартфон замість касового апарата: Коли чекати смартфони-РРО

02/07/2018
Смартфон замість касового апарата: Коли чекати смартфони-РРО

Кабінет міністрів опублікував постанову, яка скасовує обов'язкову щомісячну плату за сервісне обслуговування реєстратора розрахункових операцій (РРО), передає epravda.com.ua.

РРО – це пристрій, який через інтернет передає у податкову інформацію про кожну операцію купівлі-продажу. Його зобов'язаний використовувати бізнес з оборотом понад 1 млн грн на рік.

ПОПУЛЯРНЕ: Банки почали масово блокувати картки українців. Що потрібно знати

РРО використовують банки, фінансові компанії, мережі супермаркетів, АЗС, поштові оператори. Всього, за даними УКРІНФОРМ, 109 тис підприємств України зареєстрували 283тис РРО.

Бізнес не проти використання РРО. Підприємці виступають проти правил реєстрації, сервісного обслуговування та контролю РРО.

Ці правила написані на підставі закону про застосування РРО, прийнятого в далекому 1995 році. Йдеться про двох документах. Перший – наказ Міністерства фінансів №547 про реєстрацію РРО та книги обліку розрахункових операцій (КОРО), другий – постанова уряду №601 від 2004 року про сервісне обслуговування РРО.

Після скасування обов'язкового щомісячного сервісу бізнес чекає від Мінфіну кардинальної реформи системи реєстрації РРО та КОРО.

Реєстрація РРО та ведення КОРО досі є надмірно бюрократизовану процедуру. Реформа процедури реєстрації РРО обговорювалася не раз. Зараз вона прописана в проекті внесення змін до наказу Мінфіну №547.

За словами опитаних ЕП підприємців, в Мінфіні за останні два місяці був написаний 40-сторінковий наказ, який виявився "краще найсміливіших очікувань".

Згідно з документом, зареєструвати РРО можна буде через інтернет в особистому кабінеті на сайті ДФС за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП). В електронному кабінеті потрібно буде подати лише заяву. Через кілька днів свідоцтво про реєстрацію можна буде отримати в тому ж електронному кабінеті.

Крім того, проект наказу №547 скасовує обов'язкове ведення КОРО. Тепер ведення книги буде добровільним.

Які це можуть бути пристрої, представники бізнесу не знають. Вони лише сумніваються в тому, що в якості РРО зможе виступати тільки програмне рішення. За вимогами НБУ, криптографічний захист інформації в РРО необхідно забезпечувати на програмно-апаратному рівні.

Коли чекати смартфони-РРО

Крім проблем з реєстрацією та обліком РРО, існує проблема вартості і різноманітності РРО.

Мінімальна вартість пристрою — 8 тис грн. При цьому з точки зору рівня та вартості технології РРО програють сучасним смартфонам із середнього цінового сегмента 3-4 тис грн.

На засіданні Кабміну 31 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив:

"Сьогодні є достатньо гаджетів, які можна використовувати для обліку продажів. Не треба змушувати людей платити непомірні кошти".

Комісія Мінфіну може дозволити бізнесу використовувати перші інноваційні РРО в кінці жовтня – початку листопада 2018 року.


                         



Коментарі