Головні Новини
Подобається

На які субсидії можуть розраховувати працюючі пенсіонери в 2018 році

01/07/2018
На які субсидії можуть розраховувати працюючі пенсіонери в 2018 році

Питання отримання субсидій в Україні стоїть дуже гостро, в зв'язку з планованим переглядом кількості субсідіантів. При цьому, залишається проблемою – нарахування субсидій для працюючих пенсіонерів.

У нинішньому році правила надання субсидій на оплату комунальних платежів регламентуються постановами кабінету міністрів України №№848, 1156, 409.

Популярне: Уже відсьогодні: У магазинах вам не зобов’язані видавати решту монетами. Що потрібно знати

Крім того, субсидії призначаються в розмірі різниці між вартістю ЖКП в рамках встановлених норм споживання та обсягом затвердженого Кабміном обов'язкового відсотка платежу. Таке правило прописано в постанові уряду України №848 від 21.10.1995 «Положення про порядок призначення житлових субсидій».

Як визначається обов'язкова частина суми до оплати за комунальні послуги

Формула розрахунку обов'язкової величини платежу затверджена постановою Кабміну №1156 від 27.07.1998 «Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива у разі надання житлової субсидії».

Алгоритм обчислення частини платежу, обов'язкової для оплати субсідіантом:

Середньомісячний дохід домогосподарства на одне зареєстровану в ньому особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму для однієї людини. З 1 грудня 2017 року цей показник становить 1 700.

Отриманий результат ділиться на 2 і множиться на 15%.

Сума, отримана в результаті калькуляції, – це відсоток від середньомісячного доходу, який використовується для визначення обсягу обов'язкового платежу за ЖКП в межах соціальних нормативів. «Чим менше доходи, тим менше відсоток обов'язкової плати за житлово-комунальні послуги. Обсяг обов'язкового платежу залежить тільки від доходів сім'ї і не залежить від вартості комунальних послуг », – відзначили в прес-службі міністерства.

Сума державної допомоги – індивідуальна для кожної сім'ї і «не існує мінімального розміру доходу, який дає змогу отримувати субсидію». У Мінсоцполітики повідомили, що компенсація на оплату ЖКП нараховується як різниця між вартістю послуг за нормами споживання енергоресурсів і обсягом обов'язкового платежу. Норми використання житлово-комунальних послуг, на які розраховується компенсація, прописані в постанові Кабміну №409 від 06.08.2014.

За який період враховуються доходи при нарахуванні субсидії на опалювальний сезон 2018-2019 років

При обчисленні суми компенсації структурних підрозділів з питань соціального захисту населення враховують інформацію про доходи українців від Державної фіскальної служби і Пенсійного фонду України.

У нинішньому році доходи аналізують за:

за III-IV квартали 2017 року – при розрахунку субсидії з початку неопалювального сезону;
за I-II квартали 2018 року – при обчисленні компенсації з початку опалювального сезону.

за два квартали, що передують місяцю, в якому зареєстровано звернення за нарахуванням державної допомоги. Така норма застосовується, якщо житлова субсидія призначається після початку опалювального (неопалювального) сезону. Зазначені правила значаться в п. 11 Положення (постанова Кабміну №848).

Аналогічний порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу використовується при нарахуванні субсидії без звернення на наступний сезон домогосподарствам, які отримували її в попередньому опалювальному або неопалювальний сезоні.


                         



Коментарі