Технології
Подобається

Призначений для функціонування штучного інтелекту: У США створили найшвидший в світі суперкомп’ютер

12/06/2018
Призначений для функціонування штучного інтелекту: У США створили найшвидший в світі суперкомп’ютер

Він отримав назву Summit і спеціально призначений для функціонування штучного інтелекту.

З 2013 року найшвидший у світі комп’ютер належав Китаю в 2016 році пальма першості перейшла до Швейцарії, і тепер за справу взялися США.

Summit знаходиться в Оук-Ріджській національній лабораторії. Він здатний робити близько 200 квадрильйонів обчислень в секунду, тобто він у мільйон разів швидше від вашого звичайного домашнього комп’ютера і в два рази швидше попереднього рекордсмена в цій області. У ньому задіяно близько 37000 процесорів, а він займає площу двох тенісних кортів.

ПОПУЛЯРНЕ: Не будуть нараховуватися штрафні санкції: В Україні змінили кредитні правила для військових

Але найцікавіше в Summit — це мета його створення. Комп’ютер спеціально спрямований на функціонування штучного інтелекту, в ньому встановлено 28000 графічних процесорів, оптимізованих для алгоритмів машинного навчання.

З можливостями, які пропонує Summit, дослідники можуть застосувати машинне навчання до проблем астрономії, хімії та біології. Наприклад, Summit може аналізувати зображення з телескопів для пошуку об’єктів за запитом, або ж аналізувати складні ДНК для розпізнавання структури білків.

Причому метою США, Китаю та декількох країн Євросоюзу є створення комп’ютера, здатного здійснювати один квинтильйон обчислень в секунду, тобто він повинен бути в п’ять разів могутніше Summit. У США такі надії покладають на комп’ютер Aurora, його будівництво планується завершити до 2021 року.


                         



Коментарі