Насувається триденна магнітна буря: дізнайтеся подробиці

31/05/2018
Насувається триденна магнітна буря: дізнайтеся подробиці

Астрономи попереджають про наближення тривалої магнітної бурі, яка почнеться в ніч з 1 на 2 червня, і триватиме три дні.

Значне зростання сонячної активності очікується протягом найближчих декількох днів. Про це свідчать дані космічного угруповання GOES (NASA), що здійснює цілодобові спостереження Сонця в режимі реального часу, і інформація з космічної обсерваторії SDO, що виробляє фотографування поверхні Сонця в високотемпературних лініях спектра, недоступних з поверхні Землі.

Причиною зростання активності є поява на видимій стороні Сонця одноъ з найбільших в цьому році груп сонячних плям, і, відповідно, істотне зростання магнітної і електричної енергії в сонячній короні.

Популярне: Екс-президент України очолив один з київських банків

В даний час, в порівнянні з вимірами добової давності, потік рентгенівського випромінювання Сонця, вимірюваний на орбіті Землі, виріс вже більш ніж в 10 разів. При цьому спостерігається тенденція до його ще більш значного збільшення.

Незважаючи на значне загальне посилення активності, її пікові значення, які можуть бути досягнуті в ході майбутнього сплеску, очікуються на помірному рівні – не вище рівня M1.0.

Це приблизно в 100 разів нижче рекордних значень, зафіксованих в історії спостережень. Останнє пов'язано із загальним низьким запасом спалахової енергії на Сонці, з огляду на його знаходження поблизу 11-річного мінімуму активності.

В ніч з 1 на 2 червня магнітні коливання будуть незначними, але 2 червня магнітна буря досягне піку – підніметься до рівня G1. До 4 червня метеозалежні люди можуть відчувати нездужання.


                         



Коментарі