Головні Новини
Подобається

“Отримати готівку зможуть не зразу”: Епоха субсидій закінчується. Все про монетизацію

26/03/2018
“Отримати готівку зможуть не зразу”: Епоха субсидій закінчується. Все про монетизацію

Після введення монетизації буде перехідний період – видавати людям готівку почнуть не відразу

Популярне: Розмір субсидій знизився: на скільки і чому​
Епоха субсидій закінчується. Це не означає, що держава перестане допомагати малозабезпеченим оплачувати тепло. Навпаки. Даватимуть на це реальні гроші. Гряде монетизація цих самих субсидій.

Щоб українці самі могли вирішити – заплатити за газ або, наприклад, "прикрутити" і гроші заощадити. Журналісти з'ясували – як повинна працювати монетизація субсидій, і розповіли, які можуть виникнути проблеми.

Розмір субсидії, яку отримує чоловік – дві тисячі вісімсот гривень. І розмір його пенсії – дві тисячі п'ятсот гривень.

Петро Кадурін живе один у великому будинку. Платити за газ самостійно – пенсії не вистачає. Оформив субсидію. Зараз субсидія – це своєрідна знижка. Держава платить за електроенергію, газ, воду велику частину. А ви платите відносно небагато.

Але вже з першого січня наступного року – систему кардинально змінять. В Україні вводиться монетизація субсидій. Це означає, що замість знижки на оплату житлово-комунального господарства, людям видаватимуть живі гроші на руки. Так прописано в законі "Про житлово-комунальні послуги", за який було проголосовано Верховною Радою. Тобто рішення вже прийнято. Але який сенс в цій монетизації? Що за Вас платить частину комуналки держава, що вам видадуть гроші і ви повинні їх відразу ж віддати на ту ж комуналку – не все одно? Ні – переконують чиновники.


Припустимо, Петру Кузьмичу – видадуть його дві тисячі вісімсот гривень субсидії. І тепер він повинен буде оплачувати за газ повну вартість. Можна спробувати спалити менше газу. А гроші, які залишаться – витратити на свій розсуд. Але щоб при цьому не мерзнути – потрібно, наприклад – утеплити будинок.

Петро Кузьмич економить газ і зараз. У будинку замість котла і батарей – у нього встановлені конвектори. У кожній кімнаті можна регулювати температуру. Тепло у нього – тільки в спальні – де він проводить більше часу. В інших кімнатах – холодно.

За кожним конвектором чоловік встановив відбивачі тепла. Зробив їх сам з листів фольги і оцинкованого заліза.

Є в будинку і звичайна грубка на дровах.

Але навіть при всьому бажанні – економити вийде не у всіх. Ось, жителі старих багатоповерхівок, наприклад. У більшості будинків поквартирні лічильники на тепло встановити поки не можна. Так що сенсу ставити радіатори з терморегуляторами – немає. Та й на воді або електроенергії вже особливо не зекономиш. Норми споживання адже – зменшили.

І ще одне дуже важливе питання – якщо видати людям субсидії живими грошима – чи витратять їх на оплату комунальних? Петро Кузьмич в цьому дуже сумнівається.

Це велика проблема – визнають в Міністерстві соцзахисту. І кажуть – вже розробляють механізм – як забирати субсидії у тих, хто не платить за комуналку. У держави немає іншого виходу, крім як жорстко припиняти нецільове використання субсидій – підтверджує експерт Святослав Павлюк.

Після введення монетизації – буде перехідний період – видавати людям готівку почнуть не відразу – розповів прем'єр-міністр.

"На першому етапі це можуть бути особисті рахунки, куди зараховуватимуться кошти, якими можна буде розрахуватися тільки за відповідні види послуг – на наступному етапі це повинна бути чиста монетизація без будь-яких обмежень", – зазначив Гройсман.

Всупереч всім ризикам і проблемам – монетизація потрібна, оскільки діюча система субсидій, виконала головну функцію – захистила людей від різкого зростання тарифів, але, в той же час спонукає витрачати невиправдано багато енергоресурсів.

Після введення монетизації – контроль посилять. Кабмін прийняв рішення про створення реєстру отримувачів субсидій. Зараз цю соціальну допомогу отримують майже половина українських сімей. Більшість, і правда, її потребують. Але чимало і дуже забезпечених громадян, які просто приховують свої доходи і при цьому оформляють субсидію.

За це їх повинні позбавити пільг і змусити повернути всю незаконно отриману держдопомогу. Але поки що – нікого не зловили.

Правила видачі субсидії в Україні – вже дуже лояльні, кажуть експерти. Будь у людини хоч три квартири, хоч кілька дорогих машин – все це не привід відмовити у держдопомозі. Управління соцзахисту повинні слідкувати тільки за офіційними доходами. Поза камерою тут скаржаться – бачать, як до них приїжджають люди на дорогих позашляховиках. І безсоромно оформляють на себе субсидію. Систему треба міняти.

"Принаймні за кордоном, якщо ви претендуєте на субсидію ви повинні бути готові, що соціальний інспектор в будь-який момент може прийти до вас додому і подивитися, як ви живете – тобто коли бачать, що у вас якісь надмірні розкоші будинку – вам можуть відмовити в субсидії ", – говорить Наталія Синютка, експерт в сфері податкової політики.

Якщо не пускаєте інспектора додому – субсидії вас автоматично позбавляють. Але в Україні такі жорсткі правила поки не діють. Міністерство соцполітики має провести ще величезну роботу, щоб досягти соціальної справедливості – каже прем'єр Опозиційного уряду Борис Колесніков.

"Щоб люди, які потребують – отримали пільги живими грошима, а ті, які числяться пільговиками – їх не отримали – ось це дуже важливо. Визначити фактично потребують пільги і липових пільговиків. Тому що у нас в країні з 40 мільйонів населення, що залишилося – 24 мільйони пільговиків ", – зазначив він.


Тим часом Кабінет міністрів намагається стимулювати одержувачів субсидій економити енергоресурси. У минулому році люди, які не використали всю норму споживання газу – в кінці опалювального періоду отримали залишок живими грошима – в середньому по шістсот гривень. Подібну премію за економію уряд збирається видавати і в цьому році.

"Елемент економії є безпосередньо дуже важливим, щоб людина була зацікавлена ​​менше споживати ресурсів – в цьому зацікавлене і держава. І ми всіляко будемо стимулювати як енергозбереження, так і інвестувати кошти в енергозбереження через державний фонд енергоефективності", – заявив прем'єр Гройсман.

Днями Кабмін прийняв рішення додатково виділити 400 мільйонів гривень на програму теплих кредитів – люди можуть купувати, наприклад, котли на твердому паливі, частину грошей буде компенсувати держава.

Раніше в Мінсоцполітики нагадали, що автоматичний перерахунок субсидій на основі доходів громадян здійснюється не в квітні, як повідомили деякі ЗМІ, а в травні і жовтні. Але, в залежності від індивідуального запиту одержувача субсидії, перерахунок може проводитися і в інші місяці.