Головні Новини
Подобається

Експерт детально розповів про перерахунок пенсій людям з невисокою зарплатнею

18/02/2018
Експерт детально розповів про перерахунок пенсій людям з невисокою зарплатнею

Для тих українців, які традиційно отримують невеликі зарплати, можуть збільшити коефіцієнт оцінки стажу.

Популярне: “Три тижні зміцнювалась, а тут…”: Що відбувається з гривнею і чого чекати далі

Про це  розповів заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

«Роль заробітної плати у нас вище, ніж роль стажу. У нас пропорційна залежність. Людина, яка платила внесок з середньої зарплати, отримає пенсію в два рази нижче, ніж той, хто платить внески із зарплати в два рази вище середньої. З одного боку, це правильно, так як і внесок вдвічі нижче. Але, з іншого боку, у нас роль стажу виходить не настільки високою. Тому в принципі варто подумати про збільшення ролі стажу. Хоча у нас є надбавка за стаж понад норму, але її роль незначна », – пояснив чиновник.

Так, 2,5 млн жінок і 500 тис. Чоловіків в Україні мають повний страховий стаж, але через своїх низьких зарплат отримують пенсії нижчі за середні. У наступному етапі реформи пенсії їм перерахують. У парламентському комітеті з питань соціальної політики наполягають, що такі пенсії повинні підняти як мінімум на 24% за рахунок збільшення коефіцієнта оцінки стажу з 1 до 1,35% (в рамках реформи його знизили для всіх).

Нагадаємо, в 2013 році, ще до початку кризи, мінімальна пенсія в Україні становила 1176 грн. З цього моменту кумулятивний рівень інфляції склав 89%. Фактично для того, щоб добробут пенсіонерів повернулося хоча б на той рівень, мінімальна виплата повинна становити як мінімум 2223 грн. Нагадаємо, що згідно з чинним законом соціальні стандарти повинні індексуватися як мінімум на рівень інфляції. Це дозволяє зберегти дохід українців.


                         



Коментарі