Дизайн
3

Тепер як новенька: як зі старенької “хрущовки” зробити “елітне житло”

28/12/2017
Тепер як новенька: як зі старенької “хрущовки” зробити “елітне житло”

Мешканці багатоповерхівки вирішили зробити свій будинок еталоном енергозбереження

Жителі старенької "хрущовки" в Сумах усього лише за рік зробили зі свого будинку еталон енергозбереження: тут замінили каналізацію, перекрили дах, встановили нові вікна та двері, а зараз планують створити перший в місті індивідуальний теплопункт з автоматичним погодним регулятором.

Популярне: 

Терміново! Вкладники не зможуть забрати гроші з банків до Нового Року

При цьому мешканці будинку стверджують, що капітального ремонту п'ятиповерхівки не проводили із самого дня побудови. Варто додати, що подібних "хрущовок" в цьому районі – більше сотні, але відмовитися від послуг ЖЕКу зважилися тільки в одній.

"Поміняли і каналізацію, дах перекрили, і все зробили. Воно щось дає. Вікна поміняли, ми прожили 50 років, були в ЖЕКах – нічого воно нам не дало", – стверджує одна з мешканців будинку.

За приблизними підрахунками, за рік на ремонт будинку мешканці витратили близько двох мільйонів гривень, причому 300 тисяч отримали з місцевого бюджету на розвиток ОСББ і за ці гроші перекрили дах і встановили нову зливну систему.

Пізніше за власні гроші замінили старі електромережі і встановили енергозберігаючі ЛЕД-лампи.

За словами голови ОСББ Сергія Адамовича, мешканці "самі ремонтували під'їзди, двері, підвал тощо, а зараз всі гроші йдуть на реальне поліпшення будинку".

У цьому будинку 60 квартир, і в середньому з однієї сім'ї вийшло по 190 гривень щомісячного платежу. Майже половина – сума за кредит в 260 тисяч, який мешканці взяли на установку індивідуального теплопункту.

"Буде установка індивідуального теплового пункту, з автоматичним погодним регулюванням, а також автоматичні клапани, які допоможуть людям заощаджувати гроші на теплі", – розповів голова Асоціації ОСББ "Сумщина" Роман Гученко.

За програмою "теплих кредитів" в будинку встановили нові пластикові вікна і двері в під'їздах і підрахували, що кредити зможуть повернути за два роки. І знову запланували взяти ще один позику на утеплення будинку пінопластом і фарбування його в яскраві кольори.