Технології
Подобається

Нові човни-безпілотники допомагають у боротьбі зі змінами клімату

28/10/2017
Нові човни-безпілотники допомагають у боротьбі зі змінами клімату

Використовувати автономні човни коштує всього 5% від вартості експлуатації звичайних суден.

Популярне: Метеорологи попереджають: шторм вдарить по Україні, а в понеділок буде ще гірше

Флот безпілотних човнів відправився з Арктики до екватору, збираючи життєво важливі дані щодо змін клімату. 

Автономні судна, які отримали назву Saildrone, нагадують яскраво-червоні дошки для серфінгу. Кожна з них оснащена вітрилами з вуглеводного волокна висотою 20 футів та 16 датчиками, які здійснюють замірювання кислотності, вмісту вуглекислого газу, температури та інші змінні.

Безпілотники, які здійснюють неспішний круїз на швидкості 3-5 миль на годину виконують роботу, яка зазвичай призначається для пілотованих човнів, але коштує дешевше.

Каліфорнійський стартап Saildrone, який залучив минулого року інвестицій у $14 млн, запевняє, що його автономні човни можуть експлуатуватись всього за 5% від вартості звичайного судна.

Це не єдина компанія, яка займається розробкою човнів-безпілотників.
Liquid Robotics, що належить Boeing, випускає плавзасоби схожі на дошки для серфінгу «Хвильові планери» (“Wave gliders”), які рухаються за допомогою хвиль та енергії сонця, а не вітру.

Послугами Saildrone вирішило скористатись Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA).

В липні NOAA відправило два безпілотних човна у шестимісячну місію на екватор для вивчення явища погоди, відомого як Ель-Ніньйо. Ще два човна було направлено у Північно-Льодовитий океан для відслідковування танення льоду та підрахунку риб, тюленів та китів.

Saildrone також співпрацює з NASA для калібрування супутників, які займаються відслідковуванням субмарин, котрі можуть бути використані для незаконного перевезення наркотиків.