Технології
Подобається

Винахід року: надтонкий бетонний дах, що виробляє електроенергію

24/10/2017
Винахід року:  надтонкий бетонний дах, що виробляє електроенергію

Команда дослідників з Швейцарії винайшла унікальний тип суцільнолитий бетонної даху, яка може перетворювати сонячну енергію в електричну, і для цього їй не потрібні сонячні панелі.

Популярне: Все більше українських родин починають користуватись “сонячною” енергією​

Прототип надтонкої покрівлі був побудований вченими-інженерами з Швейцарського федерального інституту технологій Цюріха (ETH Zurich), а метою проекту було створенно структуру, яка могла б забезпечувати будову енергії без витрат на установку сонячних панелей на дах будівлі після закінчення будівництва.

Використовуючи інноваційні методи, дослідники побудували дах, використавши при цьому набагато меншу кількість матеріалів, ніж потрібно було б для традиційного зведення структури такого розміру.

Вона складається з декількох шарів: бетону, термоізолюючого шару, і шару фотогальванічних елементів.

Розміри прототипу даху склали: 7,6 м у висоту, і 160 м2 загальної площі. При цьому, середня товщина бетону в найширших точках не перевищує 5 см, по краях – 2,5 см, а опорні сталеві балки, на яких тримається дах, мають діаметр від 3 см до 12 см. Опалубкою для створення покрівлі послужила тонка крупноячеистая сталева сітка, з натягнутим на неї полімерним текстилем. На цей каркас розпорошуватися незвичайна бетонна суміш, що перетворюється після застигання в досить легкий, але міцний шар бетону. Як стверджують творці, таке нестандартне 800-кілограмове підставу даху здатне витримувати на собі до 20 тонн бетону.

Професор інженерної архітектури і керівник  проекту Філіп Блок заявив: «ми показали всьому світу, що можна створювати витончені і геометрично складні бетонні структури з використанням набагато меншої кількості матеріалів, без втрати міцності і відповідності технологічним нормам».

Цей дах фактично буде частиною більшого проекту – побудови автономного багатоквартирного будинку під назвою HiLo, який з'явиться в Дюбендорфі (Швейцарія) в наступному році.