Економіка України
Подобається

Комуналка по-новому: українців змусять платити за сусідів

24/07/2017
Комуналка по-новому: українців змусять платити за сусідів

Нові правила можуть бути введені вже з 1 жовтня 2018 року


В Україні збираються радикально змінити принцип нарахування плати за комунальні послуги: жителів багатоквартирних будинків зобов’яжуть платити за воду і тепло не за індивідуальними, а за загальнобудинковими лічильниками (нежитлові приміщення повинні бути обладнані приладами обліку вже в жовтні 2017 року). У червні Верховною Радою був прийнятий закон про комерційний облік комунальних послуг (№4901), і вже переданий на підпис президенту. Якщо він буде підписаний, то нові правила будуть впроваджені в нашій країні вже з 1 жовтня 2018 року.

«Фактично цей закон робить непотрібними квартирні лічильники тепла, холодної та гарячої води. Бо мешканцям багатоквартирних будинків будуть нараховувати плату, виходячи з показань загальнобудинкових приладів обліку», — прокоментував ситуацію директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Це означає, що всі втрати у внутрішньобудинкових мережах (до входу в квартиру) будуть розподілятися між усіма мешканцями. Тобто, абсолютно не важливо, що ваш лічильник показує менше, ніж з вас буде вимагати постачальник комунальних послуг.

комуналка головне

Що з рахунками

З липня 2014 року діє закон (№1198), за яким всі постачальники комунальних послуг зобов’язані укласти прямі договори із споживачами (так званий поквартирний облік). Тобто, плата споживачу нараховується, виходячи з показань квартирного лічильника або нормативного споживання.

«Після прийняття закону про комерційний облік діючі норми законодавства фактично будуть скасовані. Бо тепер пропонується платити за загальнобудинковим лічильником, а показання квартирних приладів обліку будуть використані лише для обчислення частки кожного житла в загальному рахунку. Але все, що будинок фактично спожив, буде розподілятися між усіма мешканцями», — пояснив Олександр Сергієнко.

Раніше індивідуальний споживач тепла при недогріві батарей у квартирі мав право на проведення перерахунку оплати за ненадану послугу або послугу неналежної якості (згідно з постановою КМУ №151 від 17 лютого 2010 року).

Тепер же, незважаючи на це, мешканці будуть платити за різницю між показами вузла комерційного обліку тепла на будинок. Тобто, постачальник послуги у будь-якому випадку буде стягувати ту суму, яку показує його комерційний вузол.

Така сама ситуація буде складатися і з загальнобудинковим вузлом комерційного обліку холодної води. Різниця між загальнобудинковим лічильником і індивідуальними буде ділитися на всіх споживачів води.

Популярне: Як правоохоронці прослуховують українців

Така ситуація ніяк не стимулює монополіста до підтримки мереж в справному стані — адже за весь витрачений ресурс заплатить сповна кінцевий споживач.

Ймовірно, таким чином держава намагається стимулювати громадян до об’єднання, наприклад, в ОСББ, щоб привести в порядок будинок і звести до мінімуму втрати води, тепла та інших ресурсів. Адже, як показала практика, українці не дуже хочуть брати на себе відповідальність за утримання свого житла.

комун


                         



Коментарі